Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 17. maj 2024 Rekordna udeležba na že tradicionalni 3. REGALNICI - popis zelene rege (Hyla arborea)

V soboto, 11. maja 2024 je potekala že tradicionalna 3. REGALNICA, z izhodiščemPromocijsko kongresnem centru Pr Nanetovh v Matavunu. 

Dogodek, ki se je odvijal tretje leto zapovrstjo, v organizaciji Oddelka za biodiverziteto (UP FAMNIT) in Parka Škocjanske jame - PŠJ, s podporo projekta  ENGREEN 2 – Kapitalizacija krepitve zelene infrastrukture v čezmejni kulturni krajini IT-SI, ki ga sofinancira Evropska unija v okviru Programa Interreg VI-A Italija-Slovenija, je bil namenjen zbiranju podatkov o pojavljanju zelene rege v kalih na območju JZ Slovenije, kjer je bila v preteklosti ta izjemno prikupna dvoživka že zabeležena.

Letošnji akciji se je pridružilo okoli 78 udeležencev iz različnih organizacij, med njimi so bili najštevilčnejši študenti, pa tudi strokovnjaki, lokalni navdušenci nad naravo in tudi nekaj udeležencev z druge stani meje. Organizatorji so uvodoma predstavili lanske rezultate in potek terenskega dela, nato pa je vsaka od 23 skupin (od 2 do 5 članov) prejela podatke o dodeljenih lokacijah. Pred odhodom na teren so organizatorji večer popestrili tudi z družabnim dogodkom. Nato je vsaka skupina med 21.00 in 1.00 obiskala od štiri do osem kalov, kjer so preverjali prisotnost ciljne vrste in drugih dvoživk – to so naredili s poslušanjem oglašanja, nekateri pa so imeli tudi uspešen foto-ulov. Vse skupine skupaj so obiskale kar 140 kalov in potrdile prisotnost zelene rege na 20 lokacijah.

Žal na kar nekaj lokacijah, kjer so v preteklih dveh letih zaznali prisotnost zelene rege, letos te vrste niso zabeležili. Morda je bilo krivo nekoliko preveč hladno vreme v večernih urah, vendar so se na območjih Slovenske Istre, Vipavske doline in ponekod drugod zelene rege vseeno oglašale.

S pomočjo prepleta akademskega prostora in pristopa ljubiteljske oz. občanske znanosti so pridobili pomembne informacije, ki bodo pomagale pri razjasnitvi izhodiščnega stanja lokalnih populacij te dvoživke in nadaljnjih raziskavah na območju izvedenih popisov. Rezultati REGALNICE bodo v pomoč tudi pri načrtovanju obnov habitatov, predvsem kalov, na tem območju. Prvi rezultati namreč kažejo, da se je v zadnjih letih prisotnost zelene rege v kalih izrazito zmanjšala glede na podatke iz preteklih let, zabeleženih v podatkovni zbirki Centra za kartografijo favne in flore.

Organizatorji dogodka so doc. dr. Martina Lužnik in asist. Martin Senič, Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT, Sara Strah,  Nacionalni inštitut za biologijo (NIB)dr. Renata Rozman, Nina Štekelj in Erika Zuodar,  Javni zavod Park Škocjanske jame - PŠJ.

Glede na pozitiven odziv udeležencev, brez katerih izvedba takšnega dogodka ne bi bila mogoča, organizatorji upajo, da se bo dogodek nadaljeval in razvijal tudi v prihodnjih letih.


četrtek, 16. maj 2024 Iskanje programskih rešitev in mreženje s podjetji: Uspešen zaključek 27 - urnega dogodka - Famnitov Hackathon 3.0.

Ekipa kluba Googlovih razvijalcev Univerze na Primorskem (GDSC Primorska) je v prostorih UP FAMNIT, že tretje leto zapored združila ljubitelje programiranja in kodiranja na Famnitovem Hackathonu 3.0.  

    

V vikendu med 11. 5. in 12. 5. 2024 je na UP FAMNIT sodelovalo 47 navdušencev programiranja in 12 ekip, ki so bile oblikovane samostojno ali na Hackathon Team Building dogodku pred Hackathonom.  Skozi 27 - urno izvedbo so udeleženci pokazali svoje kreativne sposobnosti, sposobnosti dela v timu in se izkazali v reševanju izziva v eni izmed štirih aktualnih tematik, zastopanih po naslednjem vrstnem redu:  

A) Rešitve za odkrivanje in preprečevanje goljufij: oblikovanje algoritmov za odkrivanje goljufivih dejavnosti pri finančnih transakcijah in preprečevanje nepooblaščenih dostopov. 

B) Integracija plačil s kriptovalutami: omogočanje brezhibnih plačil s kriptovalutami za namene spletnih nakupov. 

C) Iskanje inovativne/prilagodljive oblike za posredovanje informacij/vsebin na spletu. 

D) Pametni pomočniki. 

Najboljše ekipe, so ob koncu čakale bogate nagrade sponzorjev v skupni vrednosti 1550 evrov, pri čemer so člani ekipe za prvo mesto prejeli  750 evrov, za drugo mesto 500 evrov in za tretje mesto 300 evrov.  

Tudi druge ekipe so prišle do odličnih programerskih rešitev, veliko študentk in študentov pa je bilo povabljenih tudi na nadaljnja srečanja sponzorjev, kjer bodo razpravljali o morebitnih možnostih za pripravništva. 

Zahvaljujemo se vsem podjetjem in organizacijam, ki so izkazale zanimanje za mreženje z našimi študenti: podjetja Outbrain, Dinit, Epilog in HICUP lab. Nekateri njihovi predstavniki so med tekmovanjem prevzeli tudi mentorske vloge in sestavljali žirijo za ocenjevanje končnih rešitev. 


Študentski klubi Googlovih razvijalcev (Google Developer Student Clubs) so skupine študentov dodiplomskih ali podiplomskih programov na posameznih univerzah v mednarodnem okolju, ki delujejo na področju Googlovih tehnologij.   

GDSC Primorska omogoča razvijalcem okolje za učenje in v svoj krog vabi študente vseh dodiplomskih in podiplomskih programov, ki stremijo k nadgrajevanju svojega znanja in spretnosti na področju sodobne tehnologije. Učenje poteka v obliki interaktivnih delavnic in seminarjev, pri katerih sodelujejo tudi predavatelji, ki člane opremljajo s svojim širokim znanjem in dobrimi praksami. 

Člani kluba z veseljem sprejemajo tudi ideje in predloge za še boljše delovanje skupnosti. Kontaktirate jih lahko preko elektronskega naslova gdsc.primorska@gmail.com. 

Vabimo vas tudi k ogledu GDSC Primorska Facebook in Instagram profilov. 

     

     

     

     


četrtek, 16. maj 2024 ONKRAJ MEJA: T4EU TEDEN NA UP

Univerza na Primorskem v sodelovanju z Univerzo v Trstu prvič organizira T4EU teden (t.i. Transfor4Europe Week: Beyond Borders), med 20. in 24. majem 2024. Glavni namen dogodka je mreženje, izmenjava mnenj, izkušenj, znanj ter sodelovanje študentov in zaposlenih z vseh 11 partnerskih univerz.

Prvi del programa T4EU tedna je načrtovan od 19. do 22. maja v Trstu, nato pa se bo od srede, 22. do 24. maja selil na UP, v Koper. Povezovanje obeh obmejnih univerz, članic T4EU zveze, v skupnem enotedenskem programu bo prineslo pester nabor dogodkov, ki bodo trajali vsak dan, od jutranjih do poznih večernih ur.

Program je razdeljen v posamezne sekcije, ki obravnavajo pomen podjetniških znanj ter okoljskih, digitalnih in družbenih preobrazb. Prilagojen je tako študentom vseh stopenj kot raziskovalcem in ostalim zaposlenim. Predavanja za študente T4EU univerz bodo potekala po hibridni shemi BIP (Blended Intensive Programme), vključno z nekaj spletnimi in 20 osebnimi urami poučevanja. Udeleženci bodo po opravljenih predavanjih imeli možnost pridobiti 3 kreditne točke.

Dogodki, ki bodo odprti za širšo javnost so: Open Science, Fair Data and Creative Commons (22. maj, 14.30-17.00 | ZOOM ali v živo UP Brolo B7) in Bridging Communities: Dialogue and Action for Inclusive Futures (23. maj, 14.00-16.00 | ZOOM | UP FM P1). Vabljeni, da se jim pridružite, v živo ali po spletu. 

Več o programu dogodka lahko preberete TUKAJ.


POSTANI PROSTOVOLJEC_KA T4EU TEDNA! ;

UP vabi, da spoznaš ozadje dogodka T4EU tedna, in se nam pridružiš na dogodku kot prostovljec_ka!  

Potrebujemo pomoč na dogodkih, ki se bodo odvili med sredo, 22. in petkom, 24. majem 2024, v Kopru / na različnih članicah UP, in sicer pri: 

  • izvedbi športnih in družabnih aktivnosti (glej direktno program – povezava spodaj)
  • pripravi prostora za izvedbo dogodka (predvsem v sredo (Socerb – 11:30 -13.30) in v petek (Muzejski trg – 16.00-18.00))
  • spremljanje skupin na lokacije (sreda na ŠOUP (13.30-15.00)) / četrtek do DŠD Koper na kosilo (13.00-14.00)
  • registracija udeležencev v sredo popoldan in četrtek zjutraj
  • ostalo po potrebi

Direktna povezava do programa T4EU tedna v Canvi: https://rb.gy/7dhoui


 Prijavnica prostovoljci


sreda, 15. maj 2024 ODKRIJTE MOČ KIBERNETSKE OBRAMBE

Kdaj? 29. 5. 2024 od 12.00 do 15.00

Kje? UP FAMNIT, Glagoljaška 8, Koper (VP3 predavalnica)

Prijave: TUKAJ. Rok prijav - 25. 5. 2024.

Več: TUKAJ!

      

Vabljeni na strokovni posvet s plenarnim predavanjem in okroglo mizo, kjer bomo skupaj z priznanimi strokovnjaki spoznavali ključne vidike kibernetske varnosti, vključno z razumevanjem kibernetskih napadov in prepoznavanjem prevar. Na okrogli mizi bomo razpravljali  tudi o kritični in varni uporabi informacijske tehnologije pri delu, v prostem času in pri komuniciranju, strokovnjaki pa nam bodo predstavili primere preprostih pristopov h kibernetski samozaščiti. Vabljeni!

Sodelujoči na okrogli mizi:

- dr. Janez Mekinc,  moderator
- dr. Blaž Markelj, predstojnik katedre za kibernetsko varnost na FVV,
- Aljoša Špeh, vodja oddelka za preiskovanje računalniške kriminalitete na Policijski upravi Koper,
- Boštjan Špehonja, etični heker,
- Boris Turk,  Mastercard.

   


sreda, 15. maj 2024 Doktorsko mesto - Analiza kompleksnega omrežja

Univerza na Primorskem (UP) išče dinamičnega in motiviranega doktorskega kandidata za delo na področju Analize kompleksnega omrežja. Kandidat se bo zaposlil na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) v skupini za Računalništvo in informatiko in postal doktorand Univerze na Primorskem, v okviru doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

     

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, s 3 mesečno poskusno dobo, predviden začetek dela s 1. 10. 2024.

Cilji

Izbrani kandidat bo zaposlen na UP IAM, doktorski študent na programu Računalništva in informatike na UP FAMNIT in član skupine Information Processing pri InnoRenew CoE. Predlagano doktorsko mesto bo nadaljevanje raziskav na temo analize omrežij, ki sta jih izvedla doc. dr. Aleksandar Tošić in dr. Niki Hrovatin. Edinstveno sodelovanje z InnoRenew CoE je priložnost za oblikovanje interdisciplinarne raziskave z drugimi raziskovalnimi skupinami. Vloga kandidata bo identificirati, razumeti in modelirati težave v drugih domenah kot so grafi/omrežja. Kandidat bo oblikoval programske rešitve, ki bodo izkoristile univerzitetni visokozmogljivostni računalniški (HPC) sistem za reševanje problemov, analiziranje in učenje iz opazovanih omrežij.

Naš cilj je razviti nove metode in pristope izluščenja relevantnih informacij z uporabo konceptov teorije grafov in visokozmogljive računalniške infrastrukture. Za kontekst vključujemo povezavo do nedavnih raziskav, ki jih bo kandidat v obdobju študija dodatno raziskal in nadgradil.

Naloge

  • raziskovanje obstoječih rezultatov o različnih tehnikah kodiranja/shranjevanja grafov in algoritmov za analizo omrežij,
  • razširjanje rezultatov preko znanstvenih publikacij in predavanj na konferencah,
  • pridobitev doktorata iz Računalništva in informatike,
  • podpora pri poučevanju do 4 ure na teden,
  • delo na tekočih in prihodnjih raziskovalnih ter industrijskih projektih.

Pogoji za opravljanje dela in veščine

  • magisterij iz računalništva ali uporabne matematike,
  • zahtevane so programerske veščine (kandidati naj bi imeli izkušnje z vsaj enim ali več naslednjih programskih jezikov: Java, C++, Rust, Kotlin, TypeScript in R.),
  • znanje o podatkovnih strukturah in algoritmih je potrebno (kandidati naj bi znali identificirati idealno reprezentacijo grafa in algoritme za izvajanje specifične analize na grafičnih podatkih),
  • dokazan interes za interdisciplinarno raziskovanje, teorijo grafov in analizo omrežij,
  • zavezanost, ekipni duh, kritično razmišljanje in motivacija so veščine, ki so zelo zaželene,
  • jezik: angleščina je obvezna, slovenščina bi bila prednost,
  • izpolnjevanje zahtev za doktorske študente na Univerzi na Primorskem.
    Za več informacij poglejte: https://www.famnit.upr.si/sl/izobrazevanje/doktorskistudij/racunalnistvo/#heading5

Opis del in nalog

  • sodelovanje pri oblikovanju in izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov, programov in nalog,
  • raziskovanje in obdelovanje specialne problematike na področju delovanja, izvajanje analiz,   meritev in preizkusov za potrebe delovnega področja,
  • pisanje prispevkov in poročil s področja raziskovalnega in strokovnega dela,
  • sodelovanje na znanstvenoraziskovalnih in strokovnih posvetovanjih in srečanjih,
  • pripravljanje, urejanje in arhiviranje projektne dokumentacije,
  • pripravljanje administrativnih in strokovnih podlag za delo notranje organizacijske enote,
  • sodelovanje pri delu strokovnih organov ter pri skupnih projektih in nalogah po dogovoru z vodstvom,
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih.

Kandidatke oziroma kandidati naj pošljejo pisne ponudbe, ki vsebujejo:

  • življenjepis (vključno s kratkimi opisi vseh prejšnjih izobraževanj, kvalifikacij in raziskovalnih ali delovnih izkušenj),
  • motivacijsko pismo za to doktorsko pozicijo (največ ena stran A4),
  • povezava do Github/Gitlab profila,
  • seznam objav (če obstaja).

V zadevi vaše prijave napišite PhD Complex Network Analysis. Prijava in vse priloge naj bodo v angleščini in v PDF formatu.

Prijave sprejemamo do najkasneje 15. junija 2024 na e-naslov: vanessa.pobega@famnit.upr.si.

Pregled prijav se bo začel takoj in bo potekal dokler pozicija ne bo zasedena. Za informacije o vsebini raziskovalnih tem se obrnite na doc. dr. Aleksandar Tošić na e-naslov: aleksandar.tosic@upr.si.


Univerza na Primorskem si pridržuje pravico, da iz utemeljenih razlogov podaljša prijavni rok in upošteva prijave kandidatov, ki v prijavnem roku niso oddali prijave.


torek, 14. maj 2024 Slovenski matematik s strani predsednice Republike Slovenije prejel Red za zasluge

Prof. dr. Bojan Mohar, slovenski matematik, ki se ukvarja s teorijo grafov, je prejel Red za zasluge za izjemne znanstvene dosežke v slovenskem in mednarodnem prostoru ter velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije v svetovnih znanstvenih krogih. Ukaz o podelitvi je objavljen v Uradnem listu RS. Odlikovanja je predsednica države Nataša Pirc Musar podelila na slovesnosti v predsedniški palači ob 20. obletnici članstva Slovenije v EU in zvezi Nato.

Dr. Mohar trenutno deluje kot vodja kanadske raziskovalne katedre za teorijo grafov na univerzi Simon Fraser v Vancouvru in kot vodja projekta ERC Synergy Grant KARST na FMF UL.

Prejemnik odlikovanja uspešno sodeluje tudi z Oddelkom za matematiko UP FAMNIT, med drugim je član uredniškega odbora mednarodne matematične revije Ars Mathematica Contemporanea (AMC), ki izhaja v založništvu UP v sodelovanju s strokovnimi društvi.

Za izjemen uspeh prof. dr. Bojanu Moharju iskreno čestitamo!


Foto: Bor Slana/STA


četrtek, 9. maj 2024 Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT v sklopu projekta FTDCHE/Sollertia na srečanju partnerjev v Hasseltu (Belgija)

Predstavniki Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT so se 23. aprila 2024 udeležili srečanja projekta Erasmus+ KA220 FTDCHE/Sollertia (Promotion of Transversal Digital Competences in Higher Education) v Hasseltu, Belgija.  

   
                                                          Projektni partnerji
 FTDCHE/Sollertia

Tokratno srečanje je organiziral Strokovni center za izobraževanje in razvoj v kampusu Diepenbeek Univerze Leuven-Limburg (UCLL) v Hasseltu, glavnem mestu flamske regije Limburg. Omenjeni raziskovalni center spremlja nova odkritja na področju učenja in poučevanja, razvoja, vizije, politik in inovacij izobraževanja, ter jih pretvarja v prakso in izmenjavo znanja. 

Ostali partnerji projekta, ki so se udeležili srečanja, prihajajo iz Politehniške univerze v Bukarešti, Univerze na Primorskem in Univerze uporabnih znanosti Šiauliai (Litva). Skupaj so načrtovali dokončanje učnega gradiva pilotnega tečaja o digitalnih kompetencah, ki bo kmalu objavljen na spletu. Ta tečaj je namenjen študentom in diplomantom visokošolskega izobraževanja s kateregakoli področja in se osredotoča na pridobivanje najbolj iskanih digitalnih spretnosti na današnjem trgu dela.  

Gradiva, ki so jih partnerji že razvili, so trenutno brezplačno na voljo na virtualni platformi Sollertia, do njih lahko dostopate brez registriracije. Z namenom spodbujanja kohezije med partnerskimi državami bodo vse vsebine na voljo v španščini, nizozemščini, romunščini, litovščini in slovenščini ter v angleščini kot dodatnem jeziku za lažje razširjanje. 

Partnerji so se še dogovorili, da bo naslednje transnacionalno projektno srečanje potekalo septembra 2024 v Šiauliaiu v Litvi pod okriljem Univerze uporabnih znanosti v Šiauliaiu (SVAKO). 


četrtek, 9. maj 2024 Zadnje letošnje predavanje Famnitovih izletov v matematično vesolje

Vljudno vabljeni na šesto in zadnje letošnje predavanje niza 2023/24 z naslovom

»Izlet v galaksijo poskusov teorije iger«,

ki bo v sredo, 15. maja 2024, ob 18.00, v Veliki predavalnici 3, UP FAMNIT in 
prek ZOOM povezave,

predaval bo Dr. Žiga Velkavrh, UP FAMNIT in UP IAM.  

Na predavanju bo prikazano, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger (in teoriji odločanja), preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov, kot so solidarnost, zaupanje, sodelovanje, altruizem, recipročnost, omejena racionalnost, poštenost ter odnos do tveganja. V laboratorijskih poskusih so (prostovoljni) preiskovanci postavljeni v različne interaktivne družbene ali ekonomske situacije, v katerih sprejemajo odločitve. Končni razplet in uspešnost preiskovancev sta odvisna od njihovih odločitev ter odločitev ostalih preiskovancev, v določenih primerih pa delno tudi od slučaja. Tovrstni poskusi so sistematični, nadzorovani in ponovljivi, poleg tega pa omogočajo pridobivanje določenih podatkov, ki jih je sicer v vsakdanjem življenju težko ali celo nemogoče pridobiti.


Žiga Velkavrh je leta 2022 doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem. V zadnjih letih v vlogi asistenta vodi vaje pri različnih matematičnih in ekonomskih predmetih na UP FAMNIT in UP Fakulteti za management, občasno pa tudi na UL FMF. Raziskovalno se primarno ukvarja s teorijo iger - predvsem z eksperimentalno in vedenjsko, sodeluje pa tudi z oddelkom za biodiverziteto (skupino za molekularno ekologijo), kjer skrbi za statistično obdelavo metapodatkov ekologije živali. Redno tudi sodeluje pri promociji matematike.

 

 

Prenos plakata


sreda, 8. maj 2024 NOVO PRIDOBLJEN PROJEKT NA UP FAMNIT: KRAS4US - PRILOŽNOSTI ZA OHRANJANJE BIODIVERZITETE IN IDENTITETE KRASA

Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027

KRAS4US - PRILOŽNOSTI ZA OHRANJANJE BIODIVERZITETE IN IDENTITETE KRASA, VODILNA ORGANIZACIJA, UP FAMNIT, VODJA NA UP: DOC. DR.  SARA ZUPAN Z ODDELKA ZA BIODIVERZITETO.

Kras4us se ukvarja predvsem s izzivi, skladnimi s cilji Agende ZN 2030 za trajnostni razvoj in strategijami EU o podnebnih spremembah, kjer se poudarja aktivno varovanje in ohranjanje visoke stopnje in razpršenosti biotske raznovrstnosti na edinstvenem in ogroženem območju Krasa. Splošni cilj projekta Kras4us je ohranjati in obnavljati biotsko raznovrstnost na čezmejnem Krasu z uresničevanjem čezmejnih pilotnih ukrepov in aktivnosti vezanih na spremljanje stanja bioindikatorskih in krovnih vrst, ki so pokazatelji stanja ohranjenosti habitatov in biodiverzitete. S prvim delovnim sklopom (DS) bomo izvedli tri pilotne akcije, ki bodo podprle naše cilje vezane na zeleno infrastrukturo. Zeleno infrastrukturo kot so travišča, kali in suhozidi bomo poudarjali ne le iz vidika pomena za ohranjanje biodiverzitete temveč tudi kot izjemno kulturno dediščino, katere prepoznavnost je del kraške identitete. V drugem DS bomo preverjali stanje biodiverzitete na območjih požarišč z različnimi načini upravljanja in identificirali območja, kjer je stanje populacij indikatorskih vrst ugodno in kakšen je vpliv različnih upravljavskih praks po požarih na Krasu. Monitoring izbranih indikatorskih vrst bo prvič izveden na manjkrat uporabljenih in spremljanih varstveno pomembnih vrstah. Končna strateška vloga projekta Kras4us pa se zaokroži s pilotnimi ukrepi in študijami v tretjem DS, ker se bo razvijalo možnosti krožnih ekonomij z uporabo biomase iz kraških območij, med drugimi tudi požarišč, zaraščajoče “gmajne” in lesa tujerodnih invazivnih vrst.

Cilj projekta je doseči nove strategije, ki bi območju omogočile trajnostni razvoj, ki bo po eni strani omogočil lokalnem uporabniku (predvsem izvajalcem primarnih dejavnosti, kot so kmetijstvo in gozdarstvo) možnosti uporabe biomase kot energije ter po drugi strani omogočil tudi razvoj in ohranjanje biodiverzitete, ker se bo krožne ekonomije razvijalo ob poznavanju in upoštevanju naravovarstvenega znanja in določil. Čezmejno sodelovanje bo omogočilo delitev skupnih pristopov spremljanja in ukrepov za zaščito podobnih čezmejnih habitatov na Krasu. Opredelitev in razvoj krožnih ekonomij z uporabo biomase kot energije bo prvič uporabljena na čezmejnem območju Krasa.


sreda, 8. maj 2024 Znanost in zabava za študente UP na PRIMATIJADI 2024

28 študentov UP FAMNIT je sodelovalo na letošnji Primatijadi, mednarodnem športno-znanstvenem dogodku, ki že skoraj pol stoletja združuje študente naravoslovnih in matematičnih fakultet iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Makedonije, Slovenije in Srbije. Naši študentje so predstavili svoje znanstveno delo in osvojili dve nagradi na področju informatike.

Letošnja Primatijada je od 28. aprila do 2. maja potekala v Trebinju (Bosna in Hercegovina), združila pa je več kot 730 študentov naravoslovnih in matematičnih ved iz celotne regije. Dogodka se je udeležilo 28 študentov UP FAMNIT, od katerih jih je 19 predstavilo svoje znanstvene prispevke s področij matematike, informatike in biologije. Naši študentje so osvojili dve nagradi na področju informatike: 2. mesto je osvojil Zhivko Stoimchev s prispevkom »Comparing Distributed vs Centralized applications using Blockchain technology with practical implementation«, 3. mesto pa je osvojil Andrej Natev s prispevkom »Hit Song Prediction Using Machine Learning and Spotify Data«.

Poleg matematike, informatike in biologije so bila znanstvenemu delu dogodka zastopana tudi področja kemije, fizike in geografije. Študentje so imeli priložnost izpopolniti svoje spretnosti v predstavljanju in pisanju znanstvenih člankov ob pomoči mentorjev na svojih fakultetah. Komisijo so sestavljali trije profesorji/strokovnjaki s področja naravoslovnih/matematičnih ved. Komisija je razglasila najbolje ocenjene prispevke v dvanajstih disciplinah.

Poleg znanstvenih predstavitev so imeli študentje priložnost sodelovati v tekmovanjih v različnih športnih disciplinah: futsalu, košarki, odbojki, rokometu, namiznem tenisu in šahu. Ob tekmovalnih disciplinah so bile na voljo tudi športne aktivnosti, namenjene druženju in spoznavanju študentov iz regije (pikado, plavanje, odbojka na plaži).

»Zelo sem vesel, da se je število naših študentov na Primatijadi več kot podvojilo v primerjavi z lanskim letom. Mislim, da so se vsi zabavali, kar je bilo najpomembnejše, in da se bodo želeli ponovno udeležiti dogodka tudi naslednje leto,« je dejal Pavel Jolakoski, študent dodiplomskega študijskega programa Računalništvo in informatika in član Študentskega sveta UP FAMNIT.

Primatijada 2024 je bila ponovno odlično mesto za mreženje, učenje in izmenjavo idej, postavljajoč visoke standarde za prihodnje dogodke.

 


ponedeljek, 6. maj 2024 Karierni sejem UP 2024 – spoznajte potencialne delodajalce in trg dela

Univerza na Primorskem tudi to leto organizira Karierni sejem UP 2024, ki bo potekal v sredo, 15. maja 2024, od 10.00 do 13.00.

Zaradi slabe vremenske napovedi bo Karierni sejem UP (tudi) letos potekal v večnamenskem prostoru UP FAMNIT (vhod z Muzejskega trga).

Na Kariernem sejmu UP 2024 se bo predstavilo 19 delodajalcev in organizacij. Vsi udeleženci imajo možnost razgovora z njihovimi predstavniki in pridobivanja informacij o prostih delovnih mestih ter pogojih za njihovo zasedbo. Izvedli bodo tudi, katere kadre bodo podjetja potrebovala v naslednjih letih, s katermi znanji in kompetencami.

Zaradi lažje izvedbe srečanja z delodajalci je organizirana ZAPOSLITVENA KAVARNA, v okviru katere delodajalci predstavijo svojo dejavnost, potrebe po kadrih in možnosti sodelovanja v obliki študijske prakse, pripravništva, zaposlitvenih možnosti, sodelovanja pri projektih in možnostih zaposlitve. V prijavi lahko izberete poljubno število delodajalcev, s katerimi se želite pogovoriti.

PRIJAVE na Zaposlitveno kavarno omogočajo lažjo in bolj učinkovito organizacijo razgovorov z izbranimi delodajalci. Prijavite se na dogodek.

V okviru sejma bo izveden tudi seminar Zaposlitvene priložnosti v Evropi, od 13.00 do 14.00 v Santorijevi sejni sobi v avli  Rektorata UP. Na seminarju nam bo  Mateja Grajzer, svetovalka EURES, predstavila, kje in kako do zaposlitvenih priložnostih v državah EU.

Kratka predstavitev sodelujočih podjetij

Adecco H. R. d. o. o.

Adecco H.R. kadrovsko svetovanje d.o.o. je del velike mednarodne skupine Adecco Group AG, vodilnega svetovnega podjetja za upravljanje storitev na področju zaposlovanja in upravljanja s človeškimi viri.

S široko mrežo lokalnih poslovalnic po vsej Sloveniji, s tehnološkimi rešitvami, z nenehnim nadgrajevanjem novih storitev v naši ponudbi, upoštevajoč neprecenljive dolgoletne izkušnje tudi na mednarodnem področju, in s hitrim odzivom zagotavljajo izbor najustreznejših kandidatov za vse vrste del.

Aupair Slovenija

Program Au Pair v Ameriki ponuja edinstveno priložnost dekletom in fantom, starim do 26,5 let, da preživijo eno leto v Ameriki, kjer živijo pri izbrani družini, pomagajo pri varstvu otrok in se obenem izobražujejo ter raziskujejo novo kulturo. Gre za izjemno bogato izkušnjo, ki omogoča osebno rast, pridobivanje novih veščin in medkulturno razumevanje ter tedensko plačilo 215$ (približno 11.000 $ na leto).

Kulturno izobraževalno društvo PiNA

Društvo PiNA, ustanovljeno leta 1998, že več kot dvajset let spodbuja družbeno odgovorne prakse in krepi kulturni dialog. Od ustanovitve naprej PiNA odpira prostor za srečevanje, informiranje, izmenjavo, povezovanje in sodelovanje na področju družbenih izzivov. Sprva kot prva spletna kavarna v Sloveniji leta 1998, do leta 2016 pa kot multimedijski in mladinski center, članica mreže točk EUROPE DIRECT Slovenije, kot Stičišče nevladnih organizacij obalno-kraške regije, od leta 2022 pa kot kontaktna točka programa Državljani, enakost, pravice in vrednote (CERV) ter organizacija, ki deluje v javnem interesu na področju kulture, mladine in mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Na sejmu bodo ponudili informacije o priložnostih za mlade v EU in možnosti za opravljanje prakse ali prostovoljskega dela na PiNI.

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija

Mladinska zveza Brez izgovora Slovenija je nacionalna mladinska organizacija v javnem interesu z unikatnim vrednotnim sistemom, aktivno vpetostjo v reševanje družbenih problemov in z dolgoletno prakso odličnosti na področju implementacije kompetenčnih modelov za mlade, ki se celostno dopolnjujejo v med-disciplinarni »Metodi Brez izgovora«. Osredotoča se na področje zdravja in okolja.

Organizacija deluje na dveh ravneh:

  • razvija osebne kompetence mladih in njihov potencial ter
  • prenaša potrebno znanje, izkušnje in veščine z izvajanjem učinkovitih, dolgoročno zastavljenih programov, namenjenih zmanjševanju neenakosti v zdravju, povečanju zdravstvene in okoljske pismenosti ter spodbujanju aktivnega državljanstva.

Delujejo tudi z več različnimi delovnimi skupinami, od otrok do mladih in pedagoških delavcevm in v različnih okoljih.

Mladim bodo predstavili možnost sodelovanja pri preventivnem delu, projektnem managementu ter pripravi in izvajanju izobraževalnih programov ali aktivnosti.

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija

Škocjanske jame so prvi spomenik v Sloveniji in na klasičnem Krasu, vpisan na Unescov seznam svetovne dediščine. To jih uvršča na  častno  mesto med naravnimi spomeniki sveta. Vpisane so v seznam svetovno pomembnih mokrišč Ramsarske konvencije, kot prvo podzemno mokrišče na svetu sploh. Skupaj s podzemnim tokom reke Reke so eno od najdaljših kraških podzemnih mokrišč v Evropi. Škocjanske jame so del programa MAB. Človek in biosfera (MAB) je Unescov medvladni raziskovalni program, ki vzpostavlja svetovno mrežo biosfernih območji, kjer se ohranja biološka pestrost in spodbuja trajnostni razvoj.

Na svetu je le 19 območji, ki so hkrati na seznamu svetovne dediščine, na seznamu mednarodno pomembnih mokrišč Ramsar in v programu MAB. Med njimi je tudi Park Škocjanske jame.

Upravljavec Regijskega parka Škocjanske jame je javni zavod. Glavne aktivnosti zavoda so:

  • monitoring naravne in kulturne dediščine,
  • spremljanje stanja in analiziranje naravnih vrednot,
  • sodelovanje pri mednarodnih projektih, predstavitvah in strokovnih raziskavah parka,
  • vzdrževanje, obnova in varstvo naravne in kulturne dediščine,
  • skrb za strokovno predstavitev parka in organiziranje izobraževanj ter
  • vodenje obiskovalcev po zavarovanem območju.

Javni zavod Park Škocjanske jame, Slovenija bo na sejmu predstavil  tudi pogoje za zasedbo delovnega mesta »projektni sodelavec«,  ki spada v Strokovno službo.

Epilog, d.o.o.

Dihaš hi-tech? Si poliglot v programerskem svetu? Se rad učiš in v izzivih vidiš nove priložnosti? Iščeš po zaključku študija zaposlitev v podjetju, kjer rešujejo izzive iz realnega sveta in nudijo tudi mednarodne priložnosti?

Epilog d.o.o. vam odpira vrata, kjer vaša strast do tehnologije postane način življenja. Svojo zgodbo pišejo od leta 1990. Od takrat naprej razvijajo in implementirajo najzahtevnejše programske rešitve za podporo procesom logistike. Ali bolj enostavno: povezujejo ljudi, stroje in stvari v enoten sistem.

Do strank se obnašajo vedno profesionalno, do sodelavcev prijazno in sodelovalno. So programerji, razvojniki, sistemski analitiki, arhitekti, inženirji elektrotehnike … Na prvi pogled različni, povezuje jih en interes – in to je, da radi osvajajo nova znanja, še raje pa jih delijo in drug drugega kaj novega naučijo. In to ne glede na to, ali sedijo v ljubljanski ali koprski pisarni.

V Epilog d.o.o. iščejo mlade strokovnjake, ki so navdušeni nad kakovostnimi rešitvami in imajo smisel za podrobnosti. Tistim, ki so odprti za nova znanja s področja kakovosti, so pripravljen preizkusiti svoje analitične sposobnosti ter sodelovati z razvijalci pri oblikovanju vrhunskih rešitev, predlagajo, da se spoznajo, ker je delovno mesto QA morda namenjeno prav njim.

Ljudska univerza Koper

Ljudska univerza Koper je največje izobraževalno in svetovalno središče za odrasle v Obalno-kraški regiji. Odrasli lahko na Ljudski univerzi Koper zaključijo osnovnošolsko in srednješolsko izobraževanje, se udeležijo številnih tečajev in delavnic, poiščejo nasvet v zvezi s kariero ali izobraževanjem ter dobijo podporo pri samostojnem učenju. Podjetja, ki sodelujejo z Ljudsko univerzo Koper, dobijo pozornega sogovornika, ki zagotavlja kakovostna izobraževanja za zaposlene, krojena po meri naročnika. V 60 letih obstoja so se dotaknili že skoraj vsake družine na Obali; samo v letu 2020 se je z njimi izobraževal ali poiskal nasvet vsak četrti prebivalec obalnih občin.

Tečaje lahko obiskujejo posamezniki, izvajajo pa jih tudi za zaključene skupine po naročilu podjetij in drugih ustanov. Pridobite ali izboljšate lahko svoje jezikovne in digitalne veščine in naredite korak naprej za svojo osebno rast. Pooblaščeni so tudi za izvajanje izpitov tujih jezikov in slovenščine.

Veliko sredstev za svoje delo pridobijo z državnimi in evropskimi projekti, zato je pri njih na voljo tudi kar nekaj brezplačnih programov. Prav tako pa lahko brezplačno poiščete nasvet za svojo kariero ali mentorstvo pri samostojnem učenju.

O kakovosti njihovega dela in programov ne pričajo le mnogi zadovoljni udeleženci programov, temveč tudi nacionalni certifikat kakovosti v izobraževanju odraslih – znaka POKI (Ponudimo odraslim kakovostno izobraževanje), ki ga ponosno nosijo.

Zaposleni na Ljudski univerzi Koper vam bodo predstavili možnosti zaposlovanja na delovnih mestih učitelje: slovenščine,  računalništva, IKT, knjigovodstva, kemije, italijanščine, španščine in v programu Učenje za življenjsko uspešnost.

Postojnska jama d.d.

Podjetje Postojnska jama d.d. goji in razvija bogato tradicijo upravljanja ogledov in prireditev, ki sega v 20. leta 19. stoletja, ko je bila jama urejena za turistični obisk. Podjetje sestavlja več enot, in sicer Postojnska jama s pripadajočo hotelsko-gostinsko dejavnostjo, Predjamskim gradom, Hotelom Cerkno ter butično Vilo Planinko na Jezerskem.

Predstavili vam bodo potrebe po zaposlovanju v poklicih: natakar, natakarski pomočnik, sommelier, turistični vodnik v jami, kuhar in kuharski pomočnik.

SLOAM, Agencija za mlade (Program Social Impact Award)

Social Impact Award podpira mlade podjetnike v zgodnjih fazah razvoja, ki razvijajo in uresničujejo inovativne poslovne rešitve za reševanje družbenih izzivov. Program mladim pomaga spoznati področje socialnega podjetništva in narediti prve korake k ustvarjanju socialnega podjetja. Od leta 2009 skupaj spodbujajo mlade socialne podjetnike v več kot 25 državah.

Skupina Admiral

Skupina Admiral Slovenija združuje vrhunske storitve na področju igralništva, hotelirstva, gostinstva in zabave. Blagovno znamko Admiral v Sloveniji predstavlja krovna družba Novo investicije d.o.o., s sedežem v Trzinu. Danes se Admiral Slovenija ponaša z 10 igralnimi saloni, 3 hoteli in 4 restavracijami na različnih lokacijah po Sloveniji (Ljubljana center, Ljubljana BTC, Lesce, Grosuplje, Maribor, Ptuj, Nova Gorica, Portorož, Kozina, Škofije). Poleg stalnega vlaganja v izgled njihovih lokacij, posebno pozornost namenjajo tudi investicijam v strokovna izpopolnjevanja znanj več kot 300 zaposlenih.

Predstavili vam bodo razpise za delovni mesti kuharja in natakarja v restavraciji.

Zavod Republike Slovenije za zaposlovanje, Območna služba Koper

Zavod RS za zaposlovanje (ZRSZ) je ena ključnih ustanov na trgu dela. Ima 12 območnih služb z uradi za delo po vsej Sloveniji, 11 kariernih središč in 12 pisarn za delodajalce.

Zagotavljajo storitve na področjih: zaposlitveno svetovanje in posredovanje zaposlitev, omrežje EURES, vseživljenjska karierna orientacija, izvajanje programov aktivne politike zaposlovanja, izvajanje zavarovanja za brezposelnost, zaposlovanje in delo tujcev, priprava analitičnih gradiv in informacije o trgu dela.

V povprečju delodajalci na Zavodu RS za zaposlovanje, Območna služba Koper, objavijo približno 1.000 prostih delovnih mest na mesec iz praktično vseh dejavnosti. V prvih treh mesecih 2024 je bilo največ potreb na področju zdravstva in socialnega varstva, prometa in skladiščenja, gostinstva, gradbeništva, izobraževanja, predelovalne dejavnosti, trgovine, javne uprave ...

Dinit d.o.o.

Temeljna dejavnost podjetja Dinit d.o.o. je procesiranje kartičnih transakcij. So mlado a drzno podjetje, ki je v 15 letih od ustanovitve zraslo v ekipo z več kot 100 zaposlenimi, prisotnostjo na mnogih zahodno evropskih trgih in močno strateško pozicijo znotraj globalne kartične sheme Diners Club International. Skupaj s svojimi partnerji razvijajo inovativne informacijske rešitve, ki so sodobne, enostavne za integracijo ter stroškovno učinkovite.

Zaposleni v Dinitu vam bodo predstavili razpise za delovna mesta: razvijalec aplikacij .NET, razvijalec aplikacij Java in IT projektni vodja.

GoOpti d.o.o.

GoOpti je mednarodno podjetje/platforma, ki se ukvarja s cestnim prevozom potnikov. Njihova ponudba zajema različne vrste prevozov, med katerimi so nizkocenovni skupinski prevozi na letališča in v mesta, zasebni prevozi za poslovne uporabnike in prevozi po meri, ki jih organizirajo v skladu z željami in potrebami potnikov.

Podjetje zaposluje mlade na različnih delovnih mestih in bo predstavilo delovna mesta za: agenta kontaktnega centra za podporo strankam (m/ž), izvajanje aktivnosti asistenčnega in klicnega centra za njihove potnike, logista v podpornem centru (m/ž), Izvajanje aktivnosti asistenčnega in klicnega centra za potnike in voznike razporejanje potnikov, voznikov in vozil z namenom zagotavljanja pravočasnega in varnega prevoza in Marketing and Business Analyst (poslovnega analitika).

Univerza na Primorskem

Na sejmu se bo predstavila tudi Univerza na Primorskem in njeni predstavniki kadrovske službe bodo razložili nekaj več o aktualnih razpisih za prosta delovna mesta ter predstavili  potrebe po kadrih v naslednjih letih.