Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 30. maj 2024 10. izvedba konference "Computers in Scientific Discoveries conference"

Med 28. in 30. majem 2024 je na Univerzi KU Leuven, v mestu Kortrijk (Belgija), potekala 10. konferenca "Computers in Scientific Discoveries conference" (CSD10), ki je združila raziskovalce s področij matematike, računalništva, kemije in računalniške teorije grafov. 

Letos je konferenca temeljila na matematični kemiji in teoriji grafov. Prof. dr. Tomaž Pisanski in izr. prof. dr. Nino Bašić z Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT sta k dogodku prispevala kot vabljena predavatelja.

Predavanja so vključevala tudi sekcijo, posvečeno 75. rojstnemu dnevu prof. dr. Pisanskega, uglednega raziskovalca na področju diskretne in računalniške matematike ter dolgoletnega podpornika konference CSD. Med konferenco je dr. Pisanski izvedelpredavanje z naslovom "Drawing graphs with geometric symmetry."

Izr. prof. dr. Bašić je prispeval s predavanjem z naslovom "Nut grafi in njihova simetrija."

Prof. dr. Klavdija Kutnar, rektorica UP, je bila članica znanstvenega odbora CSD10.

Na 10. srečanju so udeleženci nadaljevali premišljeno multidisciplinarno usmerjenost teh konferenc, omogočili prostor za sodelovanje in nadaljevanje rezultatov prejšnjih srečanj ter razširili nabor obravnavanih tem.

Konference CSD so dokazale obstoj navdušene skupnosti raziskovalcev na več kontinentih, ki so dejavni na področjih kemije, računalništva in diskretne matematike. Serija delavnic in konferenc CSD se je začela na Univerzi Rutgers z delavnico o diskretni matematični kemiji leta 1998 v New Brunswicku, ZDA. Osem let pozneje je bila šesta konferenca v Portorožu, soorganizirali so jo UP IAM, UP FAMNIT, UP FTŠ - Turistica, IMFM - Inštitut za matematiko, fiziko in mehaniko ter UL FMF - Fakulteta za matematiko in fiziko. Na CSD6 nas je obiskal znanstvenik in predavatelj prof. dr. Sir Harold Kroto, ki je leta 1996 skupaj z Robertom Curlom in Richardom Smalleyjem prejel Nobelovo nagrado za kemijo. Leto pozneje je prestižni nagrajenec prejel častni doktorat UP za leto 2013.

Naslednja izvedba konference (CSD11) bo potekala v Sloveniji leta 2026 v organizaciji UP. Za naslednji dogodek bo posebna sekcija posvečena prof. dr. Patricku Williamu Fowlerju, ki bo v začetku maja 2026 praznoval svoj 70. rojstni dan.