Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 28. maj 2024 ZAKLJUČEN T4EU TEDEN NA UP

Univerza na Primorskem je v sodelovanju z Univerzo v Trstu, med 20. in 24. majem 2024, organizirala prvi T4EU teden (t.i. Transform4Europe Week: Beyond Borders) v novi seriji tednov Evropske univerze Transform4Europe. 

Na prvi dan, 20. maja, ko praznujemo svetovni dan čebel, predlagan s strani Slovenije, sta UP in UNITS udeležence pričakali s posebnimi darili. UP je pripravila slovenski med, ki so ga pridelali prav naši zaposleni, UNITS pa s kavo. Tako sta s kulinariko pokazali specifiki okolij in gostom predali trajnostna darila.

Prvi del programa se je nato odvijal od 19. do 22. maja v Trstu, nato od srede, 22. do 24. maja na UP, v Koper in Izolo. Program je bil razdeljen v posamezne sekcije, ki obravnavajo pomen podjetniških znanj ter okoljskih, digitalnih in družbenih preobrazb.

Predavanja za študente T4EU univerz so potekala po hibridni shemi BIP (Blended Intensive Programme), vključno z nekaj spletnimi in 20 osebnimi urami poučevanja. Udeleženci bodo po opravljenih predavanjih imeli možnost pridobiti 3 kreditne točke. Izvajalci predavanj so bili z obeh univerz, študentje pa so se lahko prijavili na predmete:

  • Buildings Design driven by New European Bauhaus
  • Heritage beyond Borders for Societal Transformation: Interpretation and Education
  • Exploring Methods for Multicultural Social Science Research in the Contemporary Era
  • Environmental Genomics
  • Symmetry in Graphs
  • Suicide without Borders
  • Digital Marketing and Consumers Behaviour
  • Collaborative Innovation and Design of Solutions in Tourism

Ob tem je predvsem v okviru raziskovalne sekcije potekalo več dogodkov, namenjenih širši javnosti:Open Science, Fair Data and Creative Commons, Pecha Kucha in pa  Bridging Communities: Dialogue and Action for Inclusive Futures. Posebnega pomena je bila tudi petkova satelitska konferenca Rektorske konference RS, na temo internacionalizacije visokega šolstva in vloge Evropskih univerz pri tem.

T4EU week pa je tudi izjemna priložnost za mreženje in spletanje novih povezav med udeleženci, kar so lahko doživljali tako na večerjah in med skupnimi kosili kot na aktivnostih ŠportUP na koprskih plažah, družabnih aktivnostih ESN Primorska, jutranjem literarnem sprehodu, zdravem zajtrku in drugih aktivnostih.

Ob priložnosti T4EU week je raziskovalni inšitut InnoRenew CoE postavil tudi posebne klopi na terasi ob rektoratu – les zanje je iz dobro poznanih lokacij v slovenskih gozdovih, oblikovanje in izdelava pa sta v celoti potekala s sodelovanjem inštituta ter zaposlenih v vzdrževanju UP. Prav tako so na institutu s pripravili posebno štafeto, ki bo tedne spremljala po Evropi, saj bo vsaka univerza na leseno drevo, po organiziranem tednu, dodala listek in jo podala naprej. Veselimo se, da bomo še naprej segali onkraj meja in širili našo močno vpetost v evropsko zavezo partnerjev, ki želijo spreminjati okolje za boljšo prihodnost.