Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. junij 2024 Prof. dr. Elena Bužan del raziskovalne skupine, ki z novim odkritjem odpira nove možnosti za izboljšanje dentalne nege pri ljudeh

 Raziskovalci z nemškega inštituta Max Planck, med katerimi je pod vodstvom slovenske znanstvenice Vesne Šrot sodelovala tudi raziskovalka  prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, so podrobno raziskali strukturo in kemijsko sestavo zob glodavcev. To odkritje odpira nove možnosti za izboljšanje dentalne nege in zaščite zob tudi pri ljudeh.

                                                                                                                                         
                         Vir: Shutterstock                                                                                Vir: STA  

Raziskovalna skupina, v kateri sta sodelovala prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in Boštjan Pokorny s Fakulteta za varstvo okolja,  je odkrila da so sekalci glodavcev tako trdni, ker je njihova sklenina prevlečena z edinstveno zunanjo plastjo, bogato z železom, ki krepi zobe in jih ščiti pred obrabo ter razjedanjem kisline.

Študija je pokazala tudi, da imajo različne vrste glodavcev različno debelino plasti sklenine, ki vsebuje železo. Nutrije so imele najdebelejšo plast, medtem ko so miši imele najtanjšo. Raziskovalci predvidevajo, da je ta razlika posledica različnih življenjskih navad, prehranjevalnih vzorcev, grizenja, genetskih faktorjev ter mehanskih obremenitev.

Ugotovitve bi lahko po navedbah Fakultete za varstvo okolja pripeljale do novih formulacij izdelkov za nego zob, kot so zobne paste in geli, ki bi lahko okrepili in zaščitili zobno sklenino ljudi, pa tudi do razvoja novih biokompatibilnih dentalnih materialov, ki ne bi povzročali škodljivih reakcij. 

Raziskavo so objavili v prestižni reviji ACS Nano, izpostavilo pa jo je tudi znanstveno združenje American Chemical Society (ACS).

Celoten članek je dostopen na povezavi > TUKAJ.     


četrtek, 27. junij 2024 Zagovor doktorske disertacije študentke Mariem Zouari

Mariem Zouari, študentka doktorskega študijskega programa Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT), bo zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Biocarbon-based waterborne functional coating for integrated adsorption and photocatalytic degradation of indoor volatile organic compounds, pod mentorstvom izr. prof. dr. Davida DeVallanca in somentorstvom znan. sod. dr. Laetitie Marrot.

Zagovor bo potekal v petek, 5. 7. 2024 ob 11. uri v Innorenew, predavalnici Sequoia in prek IKT orodja Zoom: https://upr-si.zoom.us/j/86965329817.

Doktorska disertacija je javnosti na vpogled v knjižnici UP.

Vljudno vabljeni!


četrtek, 20. junij 2024 Matematiki Univerze na Primorskem uspešno zaključili 50. izvedbo delavnice o konceptih teorije grafov v računalništvu in informatiki - WG2024

Danes se je zaključila 50. edicija mednarodne delavnice o konceptih teorije grafov v računalništvu in informatiki  - WG2024, ki se je letos odvijala med 19. in 21. junijem 2024 v Gozdu Martuljku v Kranjski Gori.

    

Mednarodna konferenca WG si že pol stoletja prizadeva združevati teorijo in aplikativnost s povezovanjem konceptov teorije grafov in različnih področij računalniške znanosti. Ta je bila prvič organizirana leta 1975 v Berlinu v Nemčiji, ob okrogli obletnici pa se je ta prvič preselila v Slovenijo.

Za letošnjo, že 50. izvedbo, sta organizacijsko štafetno palico prevzela UP FAMNIT ter UP IAM,  v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko (SDAMS) ter Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko (IMFM).

Tridnevno dogajanje je združilo 52 udeležencev iz 16 držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Kanade, Češke, Francije, Nemčije, Indije, Izraela, Japonske, Nizozemske, Poljske, Južne Koreje, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.  

Skozi znanstveni program so uspešni raziskovalci in strokovnjaki s področja predstavili najnovejše rezultate in zastavili možnosti nadaljnjega raziskovanja. Z zanimivimi vsebinami so predavanja še posebej popestrili priznani predavatelji, med njimi tudi: 

  • Prof. Hans L. Bodlaender, tudi prejemnik nagrade ToT (Univerza v Utrechtu) s predavanjem "Approximations of Treewidth and Other Graph Parameters",
  • Prof. Shiri Chechik (Univerza Tel-Aviv) s predavanjem "Approximate Shortest Paths and Distance Oracles",
  • Michał Pilipczuk (Univerza v Varšavi) s predavanjem "Graph Classes and Logic."

Poleg plenarnih predavanj se je zvrstilo še 31 predavanj, ki so jih izvedli udeleženci.

Letošnjo nagrado WG Test of Time Award (ToT), ki se podeljuje za zelo vpliven prispevek s pretekle konference delovnih skupin, so poleg Hansa L. Bodlaenderja (letošnjega vabljenega govornika) prejeli še John R. Gilbert, Ton Kloks in Hjálmtyr Hafsteinsson za prispevek z naslovom "Approximating Treewidth, Pathwidth, and Minimum Elimination Tree Height."

Programski odbor WG2024 pa je tudi letos podelil nagrade za najboljši prispevek in najboljši študentski prispevek, ki ju sponzorira Springer.  Več o prejemnikih nagrad najdete TUKAJ.

Sponzorja WG2024 sta European Mathematical Society in ena vodilnih mednarodnih znanstvenih založb, Springer.

Knjiga povzetkov je na voljo tukaj. 

Seznam preteklih koferenec serije WG je dostopen tukaj

     

    

    

    

   


četrtek, 20. junij 2024 Izlet v galaksijo poskusov teorije iger: Vabljeni k ogledu zadnjega letošnjega posnetka Famnitovih izletov v matematično vesolje

Šesto predavanje letošnjega cikla  z naslovom Izlet v galaksijo poskusov teorije iger, je izvedel Dr. Žiga Velkavrh, UP FAMNIT in UP IAM. Predavanje je potekalo v živo in prek videokonferenčne povezave ZOOM.    

           

Na predavanju je bilo prikazano, kako lahko s pomočjo laboratorijskih poskusov, ki temeljijo na teoriji iger (in teoriji odločanja), preučujemo vrednote in vedenjske značilnosti posameznikov, kot so solidarnost, zaupanje, sodelovanje, altruizem, recipročnost, omejena racionalnost, poštenost ter odnos do tveganja. V laboratorijskih poskusih so (prostovoljni) preiskovanci postavljeni v različne interaktivne družbene ali ekonomske situacije, v katerih sprejemajo odločitve. Končni razplet in uspešnost preiskovancev sta odvisna od njihovih odločitev ter odločitev ostalih preiskovancev, v določenih primerih pa delno tudi od slučaja. Tovrstni poskusi so sistematični, nadzorovani in ponovljivi, poleg tega pa omogočajo pridobivanje določenih podatkov, ki jih je sicer v vsakdanjem življenju težko ali celo nemogoče pridobiti. 


Žiga Velkavrh je leta 2022 doktoriral iz matematičnih znanosti na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (FAMNIT) Univerze na Primorskem. V zadnjih letih v vlogi asistenta vodi vaje pri različnih matematičnih in ekonomskih predmetih na UP FAMNIT in UP Fakulteti za management, občasno pa tudi na UL FMF. Raziskovalno se primarno ukvarja s teorijo iger - predvsem z eksperimentalno in vedenjsko, sodeluje pa tudi z oddelkom za biodiverziteto (skupino za molekularno ekologijo), kjer skrbi za statistično obdelavo metapodatkov ekologije živali. Redno tudi sodeluje pri promociji matematike. 

 

 

 


torek, 18. junij 2024 Podaljšan razpis za doktorsko mesto - Analiza kompleksnega omrežja

Univerza na Primorskem (UP) je 15. maja 2024 objavila razpis za doktorsko mesto na področjuAnalize kompleksnega omrežja. Kandidat se bo zaposlil na Inštitutu Andrej Marušič (UP IAM) v skupini za Računalništvo in informatiko in postal doktorand Univerze na Primorskem, v okviru doktorskega študijskega programa Računalništvo in informatika na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije (UP FAMNIT).

    

Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom, 40 ur na teden (100 %), za določen čas enega leta z možnostjo podaljšanja, s 3 mesečno poskusno dobo, predviden začetek dela s 1. 10. 2024.

Kandidatke oziroma kandidati naj pošljejo pisne ponudbe, ki vsebujejo:

  • življenjepis (vključno s kratkimi opisi vseh prejšnjih izobraževanj, kvalifikacij in raziskovalnih ali delovnih izkušenj),
  • motivacijsko pismo za to doktorsko pozicijo (največ ena stran A4),
  • povezava do Github/Gitlab profila,
  • seznam objav (če obstaja).

V zadevi vaše prijave napišite PhD Complex Network Analysis. Prijava in vse priloge naj bodo v angleščini in v PDF formatu. Poslati na e-naslov: vanessa.pobega@famnit.upr.siZa informacije o vsebini raziskovalnih tem se obrnite na doc. dr. Aleksandar Tošić na e-naslov: aleksandar.tosic@upr.si.

Prijava na razpis je podaljšana do 1. julija 2024.

Celoten tekst razpisa.


ponedeljek, 17. junij 2024 Razpis za mlade raziskovalce na UP v letu 2024 podaljšan

Univerza na Primorskem je 15. marca 2024 objavila Javni razpis za mlade raziskovalce na UP v 2024, s katerim razpisuje prosta delovna mesta za mlade raziskovalce, ki se bodo usposabljali za poklic raziskovalca in opravljali doktorski študij na UP, na podlagi pogodbe o zaposlitvi za poln delovni čas, za dobo do štirih let.

Na predlog mentorjev se rok za oddajo prijav podaljša do 10.7.2024, do konca dneva. Na voljo so tri raziskovalna področja, eno izmed njih tudi področje Matematike na UP IAM

Na razpis se lahko prijavijo kandidati, ki imajo zaključen študijski program druge stopnje v zadnjih štirih letih in povprečno oceno vseh izpitov in vaj, vključno z oceno magistrskega dela vsaj 8. Pri vsakem mentorju bo izbran en mladi raziskovalec, s katerim se bo sklenila pogodba o zaposlitvi za poln delovni čas, za dobo do štirih let.

Vse ostale določbe javnega razpisa ostanejo nespremenjene.

Celoten tekst razpisa: Razpis za mlade raziskovalce na UP v 2024

Tekst podaljšanja razpisa: Podaljšanje razpisa

Prijavni obrazec: UP-MR-Prijava2024


četrtek, 13. junij 2024 [Prosto delovno mesto] D010001 ASISTENT – ASISTENT s področja bioloških, bioinformatičnih ali naroslovnih ved

Članica univerze: UP FAMNIT 

Področje: bioloških, bioinformatičnih ali naroslovnih ved

Univerza na Primorskem vabi zainteresirane kandidate, da oddate prijavo na razpisano delovno mesto D010001 ASISTENT – ASISTENT s področja biološkh, bioinformatičnih ali naroslovnih ved, pri prof. dr. Eleni Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. Delovno razmerje bo sklenjeno s polnim delovnim časom za 40 ur na teden (100 %), za določen čas 12 mesecev, s trimesečno poskusno dobo.

Začetek dela po dogovoru. 

 

Pogoji za opravljanje dela: 

  • Specializacija po visokošolski izobrazbi (prejšnja) ali visokošolska univerzitetna izobrazba (prejšnja) ali magistrska izobrazba s področja  bioloških/ekoloških, bioinformatičnih ali naravoslovnih (biokemijskih/kemijskih) znanosti (in sorodno), 
  • aktivno znanje svetovnega jezika.  

Zahtevana dodatna funkcionalna znanja: 

  • izkušnje  terenskega in laboratorijskega dela, 
  • računalniška znanja,  
  • pripravljenost za mentoriranje diplomskih/magistrskih del, 
  • velika sposobnost samostojnega opravljanja nalog 
  • sposobnost timskega dela, 
  • organizacijske sposobnosti, 
  • komunikativnost in 
  • praktične spretnosti. 

Druga zaželena znanja: 

  • izvolitev v naziv visokošolski sodelavec – asistent ali izpolnjevanje pogojev za izvolitev v navedeni naziv, 
  • izkušnje in veselje do projektnega in pedagoškega dela. 

Splošen opis del in nalog: 

  • sodelovanje pri izvajanju izobraževalnega, znanstveno-raziskovalnega in umetniškega dela ter opravljanje drugih nalog določenih  v aktih UP in članic, 
  • vodenje različnih oblik vaj oz. usposabljanje študentov pri predmetu po navodilih nosilca predmeta, sodelovanje z učiteljem pri pripravi in izvedbi preizkusov znanja študentov in pri drugih pedagoških aktivnostih, 
  • pripravljanje učnega gradiva, opreme in pripomočkov za izvedbo vaj, 
  • izvajanje konzultacij s študenti in mentoriranje in/ali somentoriranje študentom skladno z akti UP in članic, 
  • sodelovanje pri terenskem delu in laboratorijskem delu 
  • udejstvovanje na znanstveno-raziskovalnem področju, prenašanje rezultatov znanstveno raziskovalnega dela v študijski proces ter sodelovanje pri aktivnostih vezanih na pedagoško in znanstveno–raziskovalno delo na področju stroke, 
  • opravljanje drugega strokovnega in razvojnega dela s katerim se uresničuje poslanstvo univerze in dviguje ugled univerze, njene članice, stroke, 
  • sodelovanje pri delu organov, delovnih teles in komisij članice oz. univerze, 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu nadrejenih. 

Podroben opis nalog, ki jih bo javni uslužbenec opravljal: 

  • sodelovanje pri izvajanju domačih in mednarodnih raziskovalnih projektov in programov ter zahtevnih nalog, 
  • vzpostavljanje in vzdrževanje strokovnih stikov z uporabniki raziskovalnega dela ter z domačimi in tujimi znanstvenimi ustanovami, 
  • sodelovanje pri znanstvenih in strokovnih posvetovanjih s prispevki z raziskovalnega področja, 
  • sodelovanje in vodenje strokovnih organov ter občasnih skupnih projektov in nalog po dogovoru z vodstvom, 
  • opravljanje drugih nalog po nalogu vodstva in nadrejenih, 
  • znanje iz področja bioloških/ekoloških, bioiformatičnih ali naravoslovnih (biokemijskih/kemijskih) znanosti, 
  • izkušnje z delom s študenti, 
  • udeležba na konferencah ter sodelovanje pri realizaciji projekta. 

Kandidatke oziroma kandidati lahko pisne ponudbe z življenjepisom in dokazili o izpolnjevanju pogojev pošljejo do 27. 6. 2024 na interni razpis na e-naslov razpisi@famnit.upr.si 

Vse informacije so dostopne > TUKAJ


četrtek, 13. junij 2024 Dijaki Gimnazije Škofja Loka v Livadah izvedeli več o Agronomiji in Bioinformatiki

Danes smo gostili 27 dijakov in dve profesorici Gimnazije Škofja Loka

Radovedni dijaki so s sodelovanjem v treh različnih delavnicah raziskovali zdravilne in aromatične rastline, pripravili poskus za ugotavljanje živosti peloda in poskus in vitro kalitve zrelega peloda ter v računalniški učilnici sami izvedli nekaj praktičnih primerov bioinformacijske analize.

Delavnice so izvedli doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter, Petra Gabrovšek in doc. dr. Matjaž Hladnik, vsi trije z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

Naravoslovni dan je bil izveden v sklopu projekta GDI UP, ki ga sofinancirata Republika Slovenija, Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, in Evropska unija – NextGenerationEU.

Na UP FAMNIT izvajamo naslednje dodiplomske študijske programe: MatematikaMatematika v ekonomiji in financahRačunalništvo in informatikaBioinformatikaVarstvena biologijaBiopsihologija in Agronomija. Aktualni prijavni roki za vpis so objavljeni tukaj.

 


ponedeljek, 10. junij 2024 Inavguracijsko predavanje prof. dr. Janez Konc

Vljudno vas vabimo na inavguracijsko predavanje prof. dr. Janeza Konca, rednega profesorja za področje Bioinformatike, z naslovom: »Inovativni pristopi za napovedovanje vezavnih mest proteinov in ligandov ter njihov pomen v razvoju zdravil«, ki bo v sredo, 19. junija 2024 ob 11:30 v predavalnici FAMNIT-VP2, Glagoljaška 8, Koper (1. nadstropje).


ponedeljek, 10. junij 2024 Poletni delovni čas Univerzitetne ambulante UP

Univerzitetna ambulanta UP, ki deluje v prostorih Zdravstvenega doma Koper (ZD Koper) bo od julija do septembra 2024 ZAPRTA.

V tem času se lahko študenti in zaposleni UP obrnejo na:

  • Otroško/šolski dispanzer ZD Koper, Dellavallejeva 3, Koper, tel. št.  05 66 47 284, 05 66 47 285,
  • v nujnih primerih na Urgentno ambulanto ZD Koper, Ljubljanska 6a, tel. št. 05 66 47 440.

Vse informacije ambulante

      


petek, 7. junij 2024 V MAJU NA UP NOV PROJEKT IZ PROGRAMA HORIZON: vodja projekta prof. dr. Martin Milanič

V maju je bil na UP odobren en nov projekt iz programa Horizon, in sicer iz programa MSCA Staff Exchanges, namenjenega spodbujanju inovativnega mednarodnega, medsektorskega in interdisciplinarnega sodelovanja na področju raziskav ter inovacij z izmenjavo osebja, znanja in idej na vseh stopnjah inovacijske verige.

     

HORIZON-TMA-MSCA-SE

COVER: (C)OMBINATORIAL (O)PTIMISATION FOR (V)ERSATILE APPLICATIONS TO (E)MERGING U(R)BAN PROBLEMS, PARTNERJI, UP FAMNIT, VODILNI PARTNER: GEBZE TEKNIK UNIVERSITESI, TURKEY, VODJA NA UP: PROF. DR. MARTIN MILANIČ z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT

Pri reševanju izzivov urbanizacije in trajnostnega razvoja ta projekt predlaga skupna prizadevanja za izkoriščanje moči metod kombinatorične optimizacije in operacijskih raziskav. Naša interdisciplinarna ekipa se osredotoča na aplikacije teorije grafov, kot sta barvanje grafov in dominacija, ter na širše optimizacijske tehnike, kot je celoštevilsko programiranje, in poskuša obravnavati urbane probleme v okviru partnerjev iz Evrope in tretjih držav. Z vključevanjem strokovnega znanja in izkušenj iz akademskih krogov, lokalnih skupnosti in industrije si prizadevamo razviti prilagojene rešitve, ki izboljšujejo kakovost življenja in hkrati spodbujajo načela trajnostnega razvoja. Cilji projekta vključujejo opredelitev lokalnih urbanih izzivov, oblikovanje teoretičnih modelov za optimizacijo in izvajanje inovativnih rešitev. Z delavnicami, usposabljanji in skupnimi raziskavami bomo vključili zainteresirane strani v opredelitev in določitev prednostnih mestnih problemov ter tako postavili temelje za praktično uporabo tehnik kombinatorične optimizacije. Ključne pobude vključujejo raziskovanje koncepta „15-minutnega mesta“ za izboljšanje dostopnosti in mobilnosti, predlaganje optimizacijskih modelov za upravljanje po naravnih nesrečah, optimizacijo postavitve polmobilnih klinik za dostopnost zdravstvene oskrbe in razvoj rešitev za omrežja javnega prevoza. Inovativni program projekta vključuje različne dejavnosti, vključno z opredelitvijo problema, teoretičnim modeliranjem, empiričnimi raziskavami in izmenjavo znanja. S strukturiranim delovnim načrtom želimo spodbujati sodelovanje, izmenjavo znanja in krepitev zmogljivosti med projektnimi partnerji. Z izkoriščanjem strokovnega znanja in raznolikosti našega mednarodnega konzorcija si prizadevamo ustvariti trajnostne rešitve s trajnimi učinki na mestne skupnosti po koncu trajanja projekta. Na splošno ta projekt predstavlja usklajeno prizadevanje za premostitev vrzeli med akademskimi raziskavami in praktičnimi urbanimi izzivi ter dokazuje preobrazbeni potencial kombinatorične optimizacije pri urbanizaciji.


četrtek, 6. junij 2024 14. Slavnostna podelitev diplom

V četrtek 6. junija 2024, je v gledališču Koper potekala 14. Slavnostna podeltitev diplom UP FAMNIT. Novi diplomantiteh je bilo letos 124 - bodo obogatili lokalno in širše okolje z novimi kakovostnimi kadri: diplomiranimi bioinformatiki, varstveni biologi, biopsihologi, matematiki, finančnimi matematiki, inženirji računalništva in informatike, inženirji kmetijstva ter magistri inženirji računalništva in informatike ter trajnostno grajenega okolja, magistri matematike, varstva narave, biopsihologije, psihologije in podatkovne znanosti. 

  
                                                  14. generacija diplomantk in diplomantov 

14. generacijo diplomantk in diplomantov sta najprej nagovorila rektorica Univerze na Primorskemprof. dr. Klavdija Kutnar in dekan UP FAMNIT, prof. dr. Ademir Hujdurović. Čestitke ob zaključku študija je podal tudi Vladan Jovičić, nekdanji študent UP FAMNIT in direktor razvoja aplikacij v podjetju Dinit Card Services. 

Sledila je podelitev diplom po programih, svoje spomine in nabrane izkušnje pa sta delila diplomantka dodiplomskega študija Biopsihologija Eva Krebl in diplomant podiplomskega študijskega programa Varstvo narave Matteo Benussi. 

Za glasbeni program je poskrbel Pihalni orkester Koper. 

Tudi letos je fakulteta podelila pohvale študentom, ki so bili posebej uspešni pri študiju ali raziskovanju oziroma so se izkazali na področju razvoja obštudijskih dejavnosti. 

Prejemniki pohval za študijske/raziskovalne dosežke so: 

  • Miha Rupar, dodiplomski študijski program Bioinformatika (predlagatelj: Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT), 
  • Adela Horvat, dodiplomski študijski program Varstvena biologija (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT), 
  • Staša Simčič, dodiplomski študijski program Varstvena biologija (predlagatelj: Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT), 
  • Andrej Erjavec, magistrski  študijski program Računalništvo in informatika ( predlagatelj: Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT), 
  • Aljaž Kosmač, doktorski študijski program Matematične znanosti (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT), 
  • Ajla Šehović, magistrski  študijski program Matematične znanosti (predlagatelj: Oddelek za matematiko UP FAMNIT), 
  • Lina Šenica, magistrski  študijski program Psihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT), 
  • Elara Udvanc, magistrski  študijski program Psihologija (predlagatelj: Oddelek za psihologijo UP FAMNIT). 

Prejemniki pohval za aktivno delovanje na področju razvoja obštudijskih dejavnosti študentov  – predlagatelj: Študentski svet UP FAMNIT: 

  • Matic Bončina, dodiplomski študijski program Računalništvo in informatika, 
  • Gabriela Laznik Zalaznik,, dodiplomski študijski program  Biopsihologija. 

Diplomantom in prejemnikom pohval iskreno čestitamo in jim želimo veliko uspehov na njihovi nadaljnji študijski, raziskovalni in karierni poti. 

     
                                                                          Prejemniki pohval

     
                                              Rektorica Univerze na Primorskem, prof. dr. Klavdija Kutnar

     
                                                 Dekan UP FAMNIT, prof. dr. Ademir Hujdurović

    
                                                      Vladan Jovičić, alumni UP FAMNIT 

      
             Diplomantka dodiplomskega študija                     Diplomant podiplomskega študijskega programa 
                   Biopsihologija,
Eva Krebl                                               Varstvo narave, Matteo Benussi 

       
                                                                           Trobilni kvintet Pihalnega orkestra Koper 


četrtek, 6. junij 2024 Preizkusno predavanje dr. Giusy Monzillo

Dr. Giusy Monzillo bo imela v sredo, 12. 6. 2024 ob 10:00, preizkusno predavanje za prvo izvolitev v naziv visokošolska učiteljica – docentka za področje »Matematika«.

Predavanje z naslovom »A Q-polynomial structure for the full bipartite graph of the Hamming graph H(D,n)« bo potekalo v predavalnici FAMNIT-MP6, Glagoljaška 8, 6000 Koper (2. nadstropje).

Vljudno vabljeni k udeležbi.


sreda, 5. junij 2024 Vabilo na javno predstavitev teme doktorske disertacije študentke Ane Gubenšek

Vabimo vas na javno predstavitev teme doktorske disertacije z naslovom Primerjalna analiza biodeterioracije s Parengyodontium spp. in biozaščite z Aureobasidium spp.: razkrivanje glivnih strategij pri razgradnji in zaščiti materialov študentke doktorskega študijskega programa 3. stopnje Obnovljivi materiali za zdrava grajena okolja Ane Gubenšek.

Predstavitev bo potekala v petek, 21. 06. 2024 ob 15.00 na InnoRenew CoE, Livade 6a, 6310 Izola, soba Pseudotsuga. Predstavitev bo na voljo tudi preko Zoom povezave, do katere dostopate tukaj.

Vljudno vabljeni!


torek, 4. junij 2024 Predavalnice UP FAMNIT napolnili osnovnošolci OŠ Elvire Vatovec Prade

V začetku tedna smo v sklopu naravoslovnega dne v prostorih objekta Livade 1.0 gostili 75 učenk in učencev ter njihove učiteljice z Osnovne šole Elvire Vatovec Prade. 

Prvo skupino učencev smo pozdravili v ponedeljek, 3. 6. 2024, ter jih po sprejemu porazdelili v dve skupini, kjer so izvajali dve delavnici, ki ju je pripravil Oddelek za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT.

    

Prva delavnica z naslovom "Spoznavanje aromatičnih rastlin na raziskovalen način," ki jo je izvedla doc. dr. Alenka Baruca Arbeiter z Oddelka za aplikativno naravoslovje UP FAMNIT, je učence popeljala v svet zdravilnih aromatičnih rastlin, ki so pomemben del biotske raznovrstnosti v Sredozemlju. Spoznavali so dragocene zdravilne in aromatične rastline, kot so laški smilj, kraški šetraj in sivka, njihove morfološke značilnosti ter metode za pridobivanje eteričnega olja in hidrolata ter drugih rastlinskih izvlečkov.

Od opraševanja žuželk je vsaj deloma odvisnih približno 80 odstotkov kmetijskih in divjih rastlin. Druga skupina je tako spoznavala pomen opraševalcev skozi predavanje z naslovom "Opraševanje - nevidno očem, a nujno za kmetijstvo in prehrano," kjer so skupaj z izvajalko delavnice asist. Petro Gabrovšek spoznavali pomen opraševanja. Učenci so se naučili razliko med oprašitvijo in oploditvijo ter ob koncu pripravili tudi poskus za ugotavljanje živosti peloda in poskus vitro kalitve zrelega peloda ter rezultate opazovali pod svetlobnim mikroskopom in stereo lupo. 

Dan kasneje, 4. 6. 2024, smo pozdravili novo skupino osnovnošolk in osnovnošolcev, ki so skupaj s svojimi učiteljicami poslušali o zanimivih naravoslovnih vsebinah, ki jih je pripravil Oddelek za  biodiverziteto UP FAMNIT. 

    

Prvo delavnico je izvedla študentka biopsihologije Tina Hajdinjak, ki je v sklopu aktivnosti "Detektiv divjih živali: razkritje nevidnih divjih živali okoli vas" predstavila inovativen pristop za spremljanje biotske raznovrstnosti, ki ga izvajajo s pomočjo sodobnih genetskih metod. Skozi delavnico so učenci osvojili znanje o raziskovanju na terenu, natančneje, kako lahko iz okolja ali živali pridobimo ustrezne genetske vzorce, ki omogočajo pridobitev podatkov, pomembnih za varovanje, upravljanje in razumevanje lastnosti živali. 

V sklopu druge delavnice, ki jo je izvedela študentka biopsihologije Špela Možgan Nos, so se učenci preizkusili v pridobivanju in uporabljanju podatkov o opažanju prostoživečih živali, kjer je bila predstavljena mobilna aplikacija SRNA, razvita v sklopu projekta Step Change - namenjena pridobivanju podatkov o prostoživečih živalih. Učenci so se naučili, kako zapisovati podatke o prisotnosti prostoživečih živali z uporabo aplikacije SRNA in kako uporabiti fotopasti za spremljanje prostoživečih živali. 

Zadnjo delavnico je izvedla doc. dr. Katarina Šoln z Oddelka za biodiverziteto z naslovom "Kaj se skriva pod mikroskopom?", v sklopu katere so spoznali delovanje svetlobnega mikroskopa in se naučili pripraviti svež preparat, v drugem delu pa so osnovnošolci že samostojno mikroskopirali. V svetu skozi mikroskop so si pogledali praživali v kapljici vode, opazovali kloroplaste v listu in ugotovili, kaj je tisto, kar daje barvo cvetom. 

    

    

   

   

   


ponedeljek, 3. junij 2024 UP FAMNIT tudi letos na že tradicionalnih ZOTKINIH TALENTIH

V nedeljo, 2. junija 2024, je v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani potekala slovesna razglasitev rezultatov državnih tekmovanj iz znanja in srečanje mladih raziskovalcev, v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) - ZOTKINI TALENTI. 

Pred slavnostnim dogodkom je v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma potekala tudi aleja fakultet in organizacij, kjer sta se tradicionalno predstavila Oddelek za matematiko in Oddelek za informacijske znanosti in tehnologije UP FAMNIT. Tudi tokrat so za mimoidoče pripravili zanimive matematične miselne in logične igre ter predstavili uporabo VR očal. Na aleji so se predstavile tehniške, naravoslovne in druge fakultete, nekaj podjetij in uspešnih projektov, ki so pri nas in po svetu predstavljali ZOTKS.

   

Na letošnji prireditvi se je zbralo več kot 1400 mladih (osnovno- in srednješolcev, pa tudi študentov s področja logike), njihovih staršev, mentorjev in drugih gostov. Med razglasitvijo nagrajencev in podelitvijo priznanj so za popestritev poskrbeli nadarjeni mladi, ki so se v tem šolskem letu še posebej izkazali. Častni pokrovitelj in govorec na letošnji prireditvi je bil minister za vzgojo in izobraževanje dr. Darjo Felda.