Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 20. junij 2024 Matematiki Univerze na Primorskem uspešno zaključili 50. izvedbo delavnice o konceptih teorije grafov v računalništvu in informatiki - WG2024

Danes se je zaključila 50. edicija mednarodne delavnice o konceptih teorije grafov v računalništvu in informatiki  - WG2024, ki se je letos odvijala med 19. in 21. junijem 2024 v Gozdu Martuljku v Kranjski Gori.

    

Mednarodna konferenca WG si že pol stoletja prizadeva združevati teorijo in aplikativnost s povezovanjem konceptov teorije grafov in različnih področij računalniške znanosti. Ta je bila prvič organizirana leta 1975 v Berlinu v Nemčiji, ob okrogli obletnici pa se je ta prvič preselila v Slovenijo.

Za letošnjo, že 50. izvedbo, sta organizacijsko štafetno palico prevzela UP FAMNIT ter UP IAM,  v sodelovanju s Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko (SDAMS) ter Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko (IMFM).

Tridnevno dogajanje je združilo 52 udeležencev iz 16 držav, poleg Slovenije še iz Avstrije, Kanade, Češke, Francije, Nemčije, Indije, Izraela, Japonske, Nizozemske, Poljske, Južne Koreje, Španije, Švice, Velike Britanije in ZDA.  

Skozi znanstveni program so uspešni raziskovalci in strokovnjaki s področja predstavili najnovejše rezultate in zastavili možnosti nadaljnjega raziskovanja. Z zanimivimi vsebinami so predavanja še posebej popestrili priznani predavatelji, med njimi tudi: 

  • Prof. Hans L. Bodlaender, tudi prejemnik nagrade ToT (Univerza v Utrechtu) s predavanjem "Approximations of Treewidth and Other Graph Parameters",
  • Prof. Shiri Chechik (Univerza Tel-Aviv) s predavanjem "Approximate Shortest Paths and Distance Oracles",
  • Michał Pilipczuk (Univerza v Varšavi) s predavanjem "Graph Classes and Logic."

Poleg plenarnih predavanj se je zvrstilo še 31 predavanj, ki so jih izvedli udeleženci.

Letošnjo nagrado WG Test of Time Award (ToT), ki se podeljuje za zelo vpliven prispevek s pretekle konference delovnih skupin, so poleg Hansa L. Bodlaenderja (letošnjega vabljenega govornika) prejeli še John R. Gilbert, Ton Kloks in Hjálmtyr Hafsteinsson za prispevek z naslovom "Approximating Treewidth, Pathwidth, and Minimum Elimination Tree Height."

Programski odbor WG2024 pa je tudi letos podelil nagrade za najboljši prispevek in najboljši študentski prispevek, ki ju sponzorira Springer.  Več o prejemnikih nagrad najdete TUKAJ.

Sponzorja WG2024 sta European Mathematical Society in ena vodilnih mednarodnih znanstvenih založb, Springer.

Knjiga povzetkov je na voljo tukaj. 

Seznam preteklih koferenec serije WG je dostopen tukaj