Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

četrtek, 27. junij 2024 Prof. dr. Elena Bužan del raziskovalne skupine, ki z novim odkritjem odpira nove možnosti za izboljšanje dentalne nege pri ljudeh

 Raziskovalci z nemškega inštituta Max Planck, med katerimi je pod vodstvom slovenske znanstvenice Vesne Šrot sodelovala tudi raziskovalka  prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, so podrobno raziskali strukturo in kemijsko sestavo zob glodavcev. To odkritje odpira nove možnosti za izboljšanje dentalne nege in zaščite zob tudi pri ljudeh.

                                                                                                                                         
                         Vir: Shutterstock                                                                                Vir: STA  

Raziskovalna skupina, v kateri sta sodelovala prof. dr. Elena Bužan z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT in Boštjan Pokorny s Fakulteta za varstvo okolja,  je odkrila da so sekalci glodavcev tako trdni, ker je njihova sklenina prevlečena z edinstveno zunanjo plastjo, bogato z železom, ki krepi zobe in jih ščiti pred obrabo ter razjedanjem kisline.

Študija je pokazala tudi, da imajo različne vrste glodavcev različno debelino plasti sklenine, ki vsebuje železo. Nutrije so imele najdebelejšo plast, medtem ko so miši imele najtanjšo. Raziskovalci predvidevajo, da je ta razlika posledica različnih življenjskih navad, prehranjevalnih vzorcev, grizenja, genetskih faktorjev ter mehanskih obremenitev.

Ugotovitve bi lahko po navedbah Fakultete za varstvo okolja pripeljale do novih formulacij izdelkov za nego zob, kot so zobne paste in geli, ki bi lahko okrepili in zaščitili zobno sklenino ljudi, pa tudi do razvoja novih biokompatibilnih dentalnih materialov, ki ne bi povzročali škodljivih reakcij. 

Raziskavo so objavili v prestižni reviji ACS Nano, izpostavilo pa jo je tudi znanstveno združenje American Chemical Society (ACS).

Celoten članek je dostopen na povezavi > TUKAJ.