Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

torek, 28. maj 2024 Doc. dr. Katja Adam prejemnica Listine finalistke za priznanje Prometej znanosti za leto 2023

Slovenska znanstvena fundacija (SZF) je doc. dr. Katji Adam, raziskovalki in predavateljici z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT, na včerajšnji podelitvi v Ljubljani dodelila Listino finalistke za priznanje Prometej znanosti za leto 2023.

Nagrajenka se že preko petnajst let predano posveča raziskovanju in razumevanju problematike komarjev ter njihove vloge kot aktualnih in potencialnih prenašalcev bolezni. V zadnjih letih je na Oddelku za biodiverziteto vodila tržne projekte Zatiranje tigrastih komarjev na območju Mestne občine Nova Gorica, Zatiranje tigrastih komarjev v občinah slovenske Istre, COST projekt AIM - Aedes Invasive Mosquitoes (CA17108) ter CRP projekt Nadzor prenašalcev vektorsko prenesenih patogenov v Sloveniji. Njene raziskave so pripomogle k globljemu razumevanju življenjskega cikla, habitatov ter dejavnikov, ki vplivajo na njihovo razmnoževanje in razširjanje. Njeno delo ima pomembne implikacije za oblikovanje učinkovitih strategij nadzora komarjev, kar je ključno z vidika javnega zdravja. Kot strokovnjakinja za komarje je Slovenijo zastopala na številnih nacionalnih in mednarodnih posvetih, ki sta jih večinoma organizirala Evropski center za nadzor bolezni ter Svetovna zdravstvena organizacija.

Z znanjem, ki ga je pridobila tekom raziskav, je odigrala pomembno vlogo tudi pri pripravi nacionalnih načrtov pripravljenosti ob primeru pojava vektorsko prenosljivih bolezni (Zika, čikungunja, denga, virus Zahodnega Nila).

Njeno delo entomologinje na Univerzi na Primorskem pa je v zadnjih letih izstopalo tudi zaradi nenehne predaje ključnih informacij o komarjih širši javnosti. S svojim pristopom je uspela približati znanost širši javnosti, ne da bi pri tem izgubila znanstveno natančnost. Njena sposobnost prenašanja znanstvenih konceptov na razumljiv način je pomembno prispevala k ozaveščanju o nevarnostih, povezanih s komarji, ter spodbujanju preventive v boju proti boleznim, ki jih prenašajo.

Častno priznanje priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2023 pa je na naše veselje prejel CZ UP Akvarij Piran. Nagrado so prevzeli zaposleni v akvariju – strokovna vodja, dr. Manja Rogelja ter sodelavca v akvariju Aljoša Gračner in Gorazd Lazar, ki so dnevno vpeti ne le v delovanje akvarija samega ter skrb za dobrobit živali, ki v akvariju domujejo ali so le na krajšem obisku in za kvalitetno ter redno izvajanje raziskovalnih in promocijskih projektov.

Vsem prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!