Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

ponedeljek, 16. september 2024 Raziskovalni obisk na Univerzi za gastronomske znanosti v Pollenzu, Italija

Doc. dr. Živa Fišer z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT je med 3-mesečnim raziskovalnim obiskom na Univerzi gastronomskih znanosti v Pollenzu v Italiji obiskala in sodelovala s Prof. Andreo Pieronijem.

     

Dr. Fišer se je v sklopu obiska raziskovalno usmerila v znanost etnobotanike – s poudarkom na nabiralniških skupnostih v Sloveniji ter vplivu socialnih omrežij na prenos znanja med nabiralci. Po zaključku intervjujev z 31 slovenskimi nabiralci z različno stopnjo njihovega znanja so rezultati potrdili, da družbena omrežja in druge spletne platforme igrajo pomembno vlogo pri širjenju znanja o nabiralništvu. Raziskava kaže na visoko stopnjo povezanosti med skupnostjo skozi različne dogodke, kot sta festival nabiralništva in FesDivjal. Ena izmed glavnih ugotovitev raziskave se je nanašala na potencial divjih živilskih rastlin in nabiralništva za prispevanje k diverzifikaciji virov hrane ter spodbujanju okoljske trajnosti v času podnebnih sprememb in degradacije okolja na vseh področjih.

Ta veja znanosti je v Sloveniji še v povojih, zato bodo nadaljnja sodelovanja z izkušenimi italijanskimi kolegi pri raziskovanju vloge divjih rastlin pri prehranski varnosti ter njihovega pomena v sodobnih in tradicionalnih nabiralniških praksah v prihodnje še kako ključna.

Raziskovalni obisk je bil podprt z nepovratnimi sredstvi DIVERSICROP COST akcije.