Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
-->
SI | EN

petek, 18. oktober 2024 Prorektor promoviral 18 novih doktorjev in doktoric znanosti

Na slovesnostih v Armeriji Univerze na Primorskem je v četrtek, 17. oktobra 2024, prorektor za znanstveno-raziskovalno in razvojno delo, prof. dr. Štefko Miklavič, v doktorje znanosti promoviral doktorante in doktorantke, ki so doktorske disertacije zagovarjali od marca do septembra v letošnjem letu. Do sedaj je doktorski študij na UP zaključilo 360 študentov in študentk.

Med tokratnimi kandidati je bilo kar 5 kandidatov, ki so bodisi italijansko govoreči, bodisi so opravljali študij na italijanistiki zato je podelitev obiskal tudi italijanski konzul iz Kopra g. Giovanni Coviello. 

Na dveh slovesnostih je bilo tako promoviranih skupaj18 kandidatov:

  • dr. Silvija Komočar,
  • dr. Arianna Carta,
  • dr. Metka Malčić,
  • dr. Maria Rosaria Graziano,
  • dr. Rok Kobal,
  • dr. Annalisa Brichese,
  • dr. Vesna Vojvoda Gorjan,
  • dr. Mirjana Kontestabile Rovis,
  • dr. Nuwan Tharanga Attygalle,
  • dr. Elham Motamedi Mohammadabadi,
  • dr. Žiga Peljko,
  • dr. Sanja Dolenec,
  • dr. Kaja Kastelic,
  • dr. Mariem Zouari,
  • dr. Nevena Pivač in
  • dr. Nina Krohne.

 V (opravičeni) odsotnosti pa: dr. Ivan Smiljanić in dr. Cuauhtli Campos Mijangos.


Na UP FAMNIT šest novih doktorjev in doktoric znanosti

Med novo promoviranimi doktorji znanosti je tudi Nuwan Tharanga Attygalle, ki je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije, ki je zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Izboljšanje interakcije s prepoznavanjem gest na podlagi radarja pri zaznavanju skozi materiale« pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna.


 

Povzetek doktorske disertacije

»Izboljšanje interakcije s prepoznavanjem gest na podlagi radarja pri zaznavanju skozi materiale«

Prepoznavanje gest z milimetrskimi radarji je pridobilo pozornost raziskovalcev in industrije zaradi vedno večje dostopnosti radarskih čipov in napredkov na področju globokega učenja. Kljub temu obstajajo številni izzivi, ki otežujejo uporabo radarjev za izdelavo uporabniških vmesnikov, zlasti pri zaznavanju gest skozi materiale. Ta naloga obravnava te težave z identifikacijo lastnosti materialov, ki vplivajo na radarske signale, in z razvojem robustnega klasifikatorja gest, ki deluje skozi različne materiale. Ključni prispevki vključujejo optimizacijo procesa učenja, zmanjšanje števila potrebnih materialov ter demonstracijo natančnega zaznavanja gest, izvedenih na površini različnih predmetov.


Elham Motamedi Mohammadabadi je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Modeliranje uporabnikov in vsebin s pomočjo hedoničnosti in eudaimoničnosti za personalizirane priporočilne sisteme« pod mentorstvomizr. prof. dr. Marka Tkalčiča in somentorstvom izr. prof. dr. Mehdija Elahija.

 

 

Povzetek doktorske disertacije

»Modeliranje uporabnikov in vsebin s pomočjo hedoničnosti in eudaimoničnosti za personalizirane priporočilne sisteme«

V tej doktorski nalogi je bil raziskovan vpliv integracije psihološko informiranih značilnosti, zlasti eudaimoničnih in hedonističnih izkušenj, v sisteme priporočil. Prikazan je bil potencial za vključitev teh kakovosti v najsodobnejše algoritme za izboljšanje personaliziranih priporočil. Poleg tega so bili razviti avtomatski modeli za napovedovanje teh značilnosti tako za uporabnike kot tudi za elemente. Delo zagotavlja osnovo za prihodnja prizadevanja za uporabo teh spoznanj pri ustvarjanju bolj razložljivih in interpretacijskih priporočil.


Cuauhtli Campos Mijangos je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom »Oblikovanje interaktivnih papirnatih zaslonov s prepletanjem fizičnih in digitalnih vsebin z uporabo vodoravnih zaslonov na dotik« pod mentorstvom izr. prof. dr. Klena Čopiča Puciharja in somentorstvom izr. prof. dr. Matjaža Kljuna.

 

 

Povzetek doktorske disertacije

»Oblikovanje interaktivnih papirnatih zaslonov s prepletanjem fizičnih in digitalnih vsebin z uporabo vodoravnih zaslonov na dotik«

Doktorska naloga preučuje metode za integracijo papirja z digitalnimi vsebinami, s poudarkom na odpravi omejitev obstoječih sistemov, predvsem pomanjkanja orodij in strojne opreme, ki omogočajo interakcije med fizičnim in digitalnim svetom. V tem okviru delo predstavlja več inovativnih tehnologij interaktivnega papirja:

Dinamični perforiran papir, ki povečuje ločljivost digitalne vsebine na papirnatem zaslonu.

LightMeUp - tehnologija, ki omogoča večstabilne vizualne prikaz, ki so ustvarjeni s tiskanjem na zadnjo stran paprija.

Hibridno pisalo, zasnovano za podporo interakciji tako s papirjem kot z vmesniki tabličnih računalnikov ali obema medijema hkrati.

Prispevki tega dela stremijo k izboljšanju interaktivnosti in kakovosti prikaza na interaktivnih papirnatih sistemih ter k premoščanju vrzeli med papirjem in digitalnimi mediji.


​Mariem Zouari je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Funkcionalni vodni premaz na osnovi biooglja, za adsorpcijo in fotokatalitično degaradacijo organskih hlapnih snovi v zaprtih prostorih« pod mentorstvom izr. prof. dr. Davida DeVallanceja in somentorstvom znan. sod. dr. Laetitie Marrot.

 

Povzetek doktorske disertacije

»Funkcionalni vodni premaz na osnovi biooglja, za adsorpcijo in fotokatalitično degradacijo organskih hlapnih snovi v zaprtih prostorih«

Namen doktorske disertacije je bil optimizirati pripravo poroznega fotokatalitskega biogoriva za uporabo v funkcionalnih razbremenilnih premazih za izboljšanje kakovosti zraka v zaprtih prostorih. Raziskava se je osredotočila na pripravo biogoriva s prilagojenimi lastnostmi za optimalno adsorpcijo formaldehida, pogostega onesnaževalca zraka v zaprtih prostorih. Nato so bile uporabljene različne metodologije za razvoj in karakterizacijo učinkovitega sistema adsorbent-fotokatalizator, zlasti hibridnih delcev biogoriva-MnO2. Fotokatalitski biokarbonski delci so bili uspešno uporabljeni za razvoj funkcionalnega premaza za zaščito lesa in remediacijo zraka v zaprtih prostorih.


Nevena Pivač je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Struktura in algoritmi v razredih grafov: novi rezultati o minimalnih separatorjih in neodvisnih množicah« pod mentorstvom prof. dr. Martina Milaniča.

 

 

 

Povzetek doktorske disertacije

»Struktura in algoritmi v razredih grafov: novi rezultati o minimalnih separatorjih in neodvisnih množicah«

Prvi del doktorske disertacije preučuje minimalne separatorje v grafu, to je takšne množica točk grafa, katerih odstranitev loči dve predoločeni točki grafa, in so minimalne glede na inkluzijo. Karakterizirani so razredi grafov, v katerih je to število majhno, kar ima pomemben vpliv na razvoj algoritmov v teh razredih. Podane so strukturne in algoritmične lastnosti razredov grafov, v katerih je vsak minimalen separator unija dveh množic paroma sosednjih točk, kar posploši znane rezultate o tetivnih grafih. V drugem delu doktorske disertacije so predstavljeni rezultati na algoritmičnih problemih, povezanih s problemom iskanja največje neodvisne množice v grafu.


Nina Krohne je na UP Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom »Samomorilno vedenje žensk: Vloga intimnopartnerskega nasilja in rezilientnosti do samomorilnosti« pod mentorstvom prof. dr. Vite Poštuvan in somentorstvom prof. dr. Diega De Lea.

 

 

 

Povzetek doktorske disertacije

»Samomorilno vedenje žensk: Vloga intimnopartnerskega nasilja in rezilientnosti do samomorilnosti«

Doktorantka je v disertaciji preučevala temeljne mehanizme samomorilnega vedenja pri ženskah, ki so doživele intimnopartnersko nasilje, s poudarkom na dosedaj slabše raziskanih dejavnikih tveganja in rezilientnostjo. V presečni študiji, v katero je bil vključen reprezentativni vzorec 1016 odraslih žensk iz Slovenije, je doktorantka skozi stististične pristope, vključujoč analizo omrežij in klastersko analizo, prikazala varovalni učinek socialne opore ter razvila matrični model, ki predstavlja teoretično osnovo za razvoj intervencij, ki so namenjene krepitvi duševnega zdravja žensk z izkušnjo intimnopartnerskega nasilja.

Vsem novo promoviranim doktorjem in doktoricam znanosti iskreno čestitamo!