Univerza na Primorskem Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije
SI | EN

Projekti in programi za krepitev mednarodne mobilnosti slovenskih raziskovalcev in raziskovalnih organizacij ter za spodbujanje mednarodne vpetosti slovenskih prijaviteljev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost (NOO)

natisni

Nov živilski izdelek z izboljšano bioaktivnostjo za zmanjšanje zavržkov kapusnic

Glavni cilj projekta je razviti nov fermentiran trajnostni živilski izdelek z uporabo zavržkov kapusnic kot sta zelje in cvetača, kjer bodo ohranjeni glukozinolati, povečana bioaktivnost fenolnih spojin, minimalne vrednosti biogenih aminov, dobre senzorične lastnosti in visoka sprejemljivost za potrošnike.

Predlog projekta ByNewBioactive sta v okviru razpisa Horizon Europe Marie Skłodowska-Curie Actions HORIZON-MSCA-2022-PF-01-01 predložili raziskovalka dr. Ana Miklavčič Višnjevec in Univerza v Vidmu (pod mentorstvom dr. Sabrine Moret). Projekt je financiran na podlagi pogodbe o izvedbi in (so)financiranju raziskovalnega projekta za »krepitev mednarodne mobilnosti slovenskih raziskovalcev in raziskovalnih organizacij ter spodbujanje mednarodnega vključevanja slovenskih prijaviteljev« (šifra akcije C3.K8). .IC) v okviru načrta za okrevanje in odpornost ter na podlagi zbirnega poročila o vrednotenju (ESR) v okviru mednarodnega razpisa Horizon Europe MSCA – HORIZON-MSCA-2022-PF-01.

Projekt:

Pri predelavi kapusnic se ustvari velika količina stranskih proizvodov, bogatih z bioaktivnimi spojinami, kot so fenolne spojine in glukozinolati, ki se lahko uporabljajo kot naravni antioksidanti, konzervansi in dodatki v živilski, kozmetični in farmacevtski industriji. Da bi se soočili z izzivi velike količine zavržkov v živilski industriji, je glavni cilj ByNewBioactive razviti nov fermentiran trajnostni živilski proizvod z uporabo zavržkov kapusnic kot sta cvetača in brokoli, kjer se ohranijo glukozinolati, izboljšala bioaktivnost fenolnih spojin, z minimalnimi vrednostmi biogeni aminov, z dobrimi senzoričnimi lastnostmi in visoko sprejemljivost pri potrošnikih. Specifični cilji projekta, so: 1.) opredeliti najbolj obetavne seve mlečnokislinskih bakterij, 2.) oceniti senzorične lastnosti in sprejemljivost za potrošnike pripravljenih fermentiranih pirejev iz zavržkov kapusnic in 3.) razkriti spremembe v metabolomičnem profilu med fermentacijo, da bi razumeli modifikacijo bioaktivnih spojin in identificirali metabolite, ki bi jih lahko uporabili kot biomarkerje za spremljanje fermentacije v povezavi s senzoričnimi lastnostmi proizvoda. Da bi dosegli te cilje in živilski industriji zagotovili osnovo za hitro komercializacijo končnega izdelka, v okviru projekta uporabljamo visoko zmogljivo opremo z inovativnimi rešitvami, kot je tekočinska kromatografija visoke ločljivosti z masno spektrometrijo (HPLC-MS), tekočinska ekstrakcija pod pritiskom (PLE), plinska kromatografija sklopljena z-masnim spektrometrom (GC-MS) in analizo sekvenciranja naslednje generacije (NGS). Predlagani projekt bo skupaj z naprednim usposabljanjem, podporo in interdisciplinarnim strokovnim znanjem, ki jo nudijo gostujoči ustanovi Univerza v Vidmu in Politehniška Univerza v Markah ter vključevanje živilske industrije (COVALM). Rezultati projekta bodo presegli tedanje znanje v temeljnem razumevanju modifikacije bioaktivnih spojin s fermentacijo mlečnokislinskih bakterij.


Motnje nevromišičnega delovanja in transkriptomski profil sarkopeničnih mišic pri ljudeh

Na javnem pozivu za (so)financiranje projektov je bil v postopek financiranja sprejet tudi projekt številka MN-0003 z naslovom “Neuromuscular impairment and transcriptomic profile of sarcopenic muscle in humans,” ki ga vodi podoktorska raziskovalka asist. dr. Felicita Urzi z Oddelka za biodiverziteto UP FAMNIT. 

V okviru projekta z naslovom "Motnje nevromišičnega delovanja in transkriptomski profil sarkopeničnih mišic pri ljudeh" se asist. dr. Felicita Urzi posvetila temeljitemu raziskovanju sindroma sarkopenije. "Sarkopenija je stanje, pri katerem je opazna "zmanjšana mišična moč, nizka količina/kakovost mišic in poslabšana telesna zmogljivost". Gre za eno izmed zdravstvenih stanj, s katerimi se soočajo starejši odrasli, in je priznana kot bolezen, povezana s starostjo in/ali pridruženimi boleznimi. Sarkopenija močno vpliva na izgubo samostojnosti, invalidnost, potrebo po dolgotrajni oskrbi ter celo na umrljivost. Glede na njen vpliv na življenje starejših odraslih, saj omejuje njihovo sposobnost skrbeti zase in sodelovati v družbenem življenju, je študija, v kateri nameravajo raziskati molekularne vzroke nevrogenega prispevka k sarkopeniji, izjemno pomembna.

V tej študiji se bo raziskovalka osredotočila na biološke spremembe, ki vplivajo na obseg nevromišičnih okvar pri sarkopeniji. Z molekularnimi analizami in elektrofiziološkimi meritvami bodo preučili funkcionalno celovitost nevromišičnega stika z namenom ugotovitve dejavnikov, ki vodijo v nefunkcionalnost mišic. Za boljše razumevanje teh sprememb bodo uporabili enocelično RNA-sekvenciranje (scRNA-seq), ki omogoča pridobivanje informacij o transkriptomski mreži genov, ki vplivajo na delovanje mišic, na ravni posameznih celic. Glede na trenutno pomanjkanje informacij o transkriptomskem profilu posameznih celic v skeletnih mišicah je to ambiciozno delo ključno za boljše razumevanje celične dinamike, notranjih dejavnikov ter novih označevalcev, povezanih z mišicami in njihovim okoljem v patofizioloških razmerah. Z molekularnim razumevanjem tega stanja ter zmožnostjo moduliranja celične disfunkcije se bo v prihodnjih desetletjih odprlo novo okno za farmakološke pristope z uporabo mRNA/miRNA tehnologije.

Podoktorska raziskovalka je izpolnjevala vse pogoje za sofinanciranje projektov in programov za krepitev mednarodne mobilnosti slovenskih prijaviteljev v okviru Načrta za okrevanje in odpornost.  Predviden začetek projekta je 01. 10. 2023.